18.05.2017 - 09:05
|
Actualització: 18.05.2017 - 11:05
Una iniciativa a la plataforma Change.org s’ha proposat recollir signatures per la petició ‘Vic. Per una ciutat amb fires sense animals’. En tres dies, la seva impulsora, Laura Collell, ja ha aconseguit més de mil suports. Segons assenyala la petició, “som molts els que estem cansats de veure el patiment i la humiliació que pateixen aquests pobres animals indefensos en fires com el Lactium, el Mercat del Ram o el Mercat Medieval, però també al mercat setmanal”. La proposta reclama que Vic sigui ciutat “amiga dels animals” i promogui unes fires “sense l’ús ni l’explotació de cap tipus d’animal”. Segons Collell, l’ajuntament estaria incomplint alguns punts prohibits per la Llei de Protecció dels Animals, com per exemple fer donació d’un animal com a premi o recompensa o exhibir-los de forma ambulant com un reclam. Per la seva banda, el consistori ha emès aquest dimecres una resposta oficial amb un informe de la veterinària municipal, Carolina Molist, que rebat els arguments de Collell en relació als suposats articles que s’incompleixen i assegura que s’actua d’acord amb la normativa.
En la petició a la plataforma Change.org de Laura Collell, membre de l’Associació de Rescat d’Animals d’Osona, es denuncia que durant les fires de Vic on hi ha animals aquests s’ofereixen com a premi, que se’ls exhibeix de forma ambulant com un reclam o que se’ls manté lligats durant tot el dia limitant-los el moviment necessari. A més, també s’assenyala el punt de la llei on es prohibeix tenir els animals en locals en condicions de qualitat ambiental, lluminositat, soroll o fums que els puguin afectar tant físicament com psicològicament.
Per la seva banda, en l’informe de l’Ajuntament de Vic per desmentir les acusacions, la veterinària municipal Carolina Molist rebat que en cap dels certàmens es realitzen donacions d’animals de cap tipus. “Tots els animals que participen al Lactium i al Mercat Medieval tornen a les seves explotacions d’origen i una altra part se subhasta, dins una subhasta degudament legalitzada”. En el cas del mercat dels dissabtes, assenyala, no es fa cap donació, sinó que es tracta d’un mercat on es realitzen transaccions econòmiques.
D’altra banda, l’informe també posa en relleu que els animals de les fires no s’exhibeixen de forma ambulant ni s’utilitzen com a reclam, “simplement formen part de la fira”. A més, els animals allotjats a les fires “sempre s’ubiquen en corts de dimensions suficients perquè estiguin amples”. Molist recorda que “no hi ha normativa relativa a benestar que es pugui aplicar als certàmens i que especifiqui dimensions”.
L’Ajuntament també exposa que prèviament a la celebració de les fires, el consistori sol·licita el permís per celebrar-les al Departament d’Agricultura i Ramaderia. “Ells comproven que els certàmens compleixen les condicions exigides per la normativa vigent”, sentencia l’informe.