Vic

Una delegació de l’Ajuntament de Vic visita la ciutat de Parma per conèixer la recollida porta a porta

  • Aquesta ciutat italiana ja fa anys que utilitza el sistema amb bons resultats

VilaWeb

Pep Comeres

13.11.2015 - 00:11
Actualització: 13.11.2015 - 01:11

Una delegació de l’Ajuntament de Vic encapçalada per la mateixa alcaldessa, Anna Erra, ha visitat la ciutat italiana Parma amb l’objectiu de conèixer de primera mà l’experiència del sistema de recollida de residus porta a porta. Parma és una ciutat de 180.000 habitants a la regió d’Emília Romana i amb un paisatge urbanístic molt similar a la capital d’Osona: disposa d’un centre històric extens i amb carrers estrets i amb una elevada activitat comercial, així com també destaca per una tipologia d’edificació amb edificis plurifamiliars i compactes. Parma té implantada la recollida selectiva porta porta des de fa força anys i obté uns resultats superiors al 60%.

El nou escenari del consistori vigatà, en el qual hi ha 15 persones que s’han estrenat com a regidors del consistori i l’alcaldessa de Vic també s’estrena en aquest càrrec, obliga a sospesar finalment la decisió d’implantar aquest sistema de recollida de residus amb l’objectiu de fer un pas més en la recollida selectiva i aconseguir, així, uns millors resultats en aquesta matèria. De fet, l’any 2013 ja es va visitar una ciutat italiana amb les mateixes característiques de Vic. També s’han visitat altres poblacions catalanes com Argentona, Canet de Mar o la Mancomunitat La Plana però cap no té la naturalesa de Parma que és una ciutat amb edificacions verticals i un centre històric complex com el de Vic.

En aquests moments la ciutat de Vic recull un 48% de recollida selectiva de residus, mentre que la mitjana de Catalunya és d’un 38%. Amb el sistema porta a porta es pot arribar a resultats molt superiors als actuals, la qual cosa és positiva des d’un punt de vista ambiental i econòmic.

El programa de la visita dels dies 11 i 12 a Parma ha inclòs una trobada institucional amb representants polítics de la ciutat italiana i unes visites més tècniques per veure in situ el sistema de recollida. Els representants polític han pogut intercanviar opinions i reflexions respecte a les conseqüències de portar a terme una iniciativa com aquesta. L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, afirma que es tractaria d’una aposta valenta i decisiva que segurament dins la societat vigatana comportaria certs canvis d’hàbits i remarca que per aquest motiu cal que hi hagi el màxim de consens possible per tirar endavant un projecte de ciutat com aquest.

La visita ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra (CiU); el regidor de Serveis, Toni Serrat (CiU); el regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga (PSC); el regidor Joan Ballana (ERC-SOMVIC); el regidor Josep Anglada (PLV); i el regidor Arnau Martí (Vic per a Tots). Cal destacar que l’Ajuntament de Vic ha ofert aquesta visita a un representant de cada formació política del consistori, però Capgirem Vic ha preferit no participar-hi. D’altra banda, el desplaçament, que ha suposat un cost total de 3.600 euros, també ha comptat amb la presència de l’adjunt a Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya i un tècnic municipal de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem