Un projecte innovador i pioner aporta recursos als mestres per treballar els valors i les emocions a l’escola de manera lúdica

  • El Bosc de Lem és un treball conjunt de la mestra i psicopedagoga referent en el sector educatiu, la veïna de Sant Julià de Vilatorta Nati Bergadà, l’editorial lluNNa Edicions, amb seu a Granollers, i els manlleuencs Arkham Studio

VilaWeb
Pep Comeres
13.06.2017 - 09:56
Actualització: 13.06.2017 - 11:56

Arriba una nova manera de treballar les emocions i els valors a l’aula. El Bosc de Lem és un projecte educatiu pioner i innovador que permet treballar la competència emocional i els valors amb els infants en l’etapa de primària, a través de metodologies d’aprenentatge vivencials, actives i participatives.

La realitat social actual fa necessari el treball de valors que fomentin la convivència, el respecte, la igualtat o la solidaritat. L’escola, com a actiu en el desenvolupament dels infants, té la necessitat de treballar la vessant emocional, afectiva i social dels nens i les nenes per tal que aprenguin a ser emocionalment competents.

“Com a mestra he viscut a l’escola situacions de frustració, agressivitat, poca autoconfiança, por de fer el ridícul, amor, enveja o ira. A través del recurs pedagògic del Bosc de Lem es treballen aquestes i altres emociones i valors necessaris perquè els alumnes creixin com a persones i siguin competents emocionalment”, explica Nati Bergadà, autora i directora del projecte. De fet, el Bosc de Lem és un recurs pensat per treballar la competència emocional durant l’hora setmanal d’educació en valors estipulada pel Departament d’Ensenyament des del 2014.

El projecte està tenint molt bona acollida entre els professionals del sector i ha rebut l’interès des d’altres països, motiu pel qual també s’ha desenvolupat en castellà i anglès.

180 activitats amb continguts multimèdia

El Bosc de Lem és una plataforma en línia que inclou 180 activitats, repartides en 30 sessions per a cada curs, desenvolupades per treballar de manera participativa i dinàmica. “Fins ara, no hi havia cap recurs on es donés als mestres un treball pautat i seqüenciat dels valors i les emocions, i les escoles estan acollint el projecte amb molt d’entusiasme” afirma Lluís Valldeneu, director de l’editorial lluNNa Edicions.

Inclou continguts multimèdia en formats diversos -animació, còmic, seqüència, escena i il·lustració- que són el punt de partida de la sessió i serveixen per mostrar l’emoció, el valor o el sentiment que es vol treballar. “A l’hora de crear l’univers Lem ens hem tingut com a referent l’estètica de videojoc. D’aquesta manera hem convertit l’aprenentatge dels valors amb quelcom divertit i motivador per als infants” explica Pol Robles, dissenyador i membre d’Arkham Studio.

Els continguts estan protagonitzats per sis personatges que es caracteritzen per tenir atributs i personalitats diferents, per tal de ser un reflex de la diversitat d’infants que hi ha a les aules. A més, el que tenen d’especial aquests personatges és que creixen amb els infants: van adquirint un aspecte diferent cada any, a mesura que es fan grans.

El projecte proposa metodologies d’aprenentatge vivencials, actives i participatives que inclouen jocs de rol, dramatitzacions, jocs cooperatius, dinàmiques de grup i debats d’aula. També compta amb una guia didàctica per donar suport i orientar els docents.

Passió i voluntat per l’ensenyament

L’autora i directora pedagògica del Bosc de Lem és l’osonenca Nati Bergadà, veïna de Sant Julià de Vilatorta. És mestra, psicopedagoga, divulgadora educativa i assessora pedagògica amb més de tretze anys d’experiència com a docent al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

L’any 2010 va fundar el web Més Recursos Educatius per compartir materials adreçats als mestres i, tres anys més tard, va obrir el seu reconegut blog personal educatiu (natibergada.cat) amb l’objectiu de donar suport als mestres i impulsar la innovació educativa. Té 11.000 subscriptors i 3.000 seguidors a Twitter.

El projecte ha comptat amb l’impuls de lluNNa Edicions, editorial amb seu a Granollers, especialitzada en l’educació emocional i en valors. Es caracteritza, a més, per tenir un marcat aire d’investigació, innovació i modernitat fruit de la col·laboració amb un gran equip de mestres i professionals del sector educatiu.

Vídeo presentació “El Bosc de Lem”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem