Un estudi liderat per la UVic-UCC alerta que el canvi climàtic i la contaminació maten la biodiversitat en aigua dolça

  • La investigadora de la UVic-UCC Sandra Brucet ha liderat la recerca, que ha desenvolupat a la Universitat d’Aarhus, a Dinamarca

VilaWeb

Pep Comeres

22.09.2016 - 08:10
Actualització: 22.09.2016 - 10:10

La biodiversitat de l’aigua dolça s’està reduint a un ritme molt elevat. Aquesta és la principal conclusió que es desprèn de l’estudi que ha dut a terme un equip de científics europeus liderat per la investigadora ICREA i doctora en Biologia de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Sandra Brucet. L’augment de les temperatures associat al canvi climàtic accelera l’evapotranspiració de l’aigua i dispara les concentracions de contaminants. Aquesta situació, sumada a l’explotació humana i a l’abocament incontrolat de substàncies perjudicials, està laminant els ecosistemes d’aigua dolça.

L’extracció d’aigua dels ecosistemes aquàtics ha augmentat els darrers anys, mentre que, en paral·lel, s’incrementen els vessaments incontrolats de contaminants a l’aigua. La presència cada vegada major de residus sumada a l’escalfament global accelera la producció d’algues, unes plantes microscòpiques perjudicials per al sistema aquàtic perquè consumeixen oxigen per alimentar-se i provoquen la mort d’algunes espècies de peixos i amfibis. A més, també redueixen la transparència de l’aigua i impedeixen que la llum solar pugui arribar al fons dels rius i llacs.

Els investigadors també han conclòs que la combinació dels dos elements –contaminació del medi aquàtic i escalfament global– té un impacte perjudicial molt més gran que quan es donen per separat. Per combatre la situació que la recerca ha posat al damunt de la taula, l’equip liderat per Brucet recomana augmentar l’estalvi d’aigua i reduir el nombre de residus que s’aboca als rius i llacs per tal de garantir-ne la conservació.

Els resultats se sustenten en l’anàlisi d’una àmplia base de dades –amb informació de més de 2.000 llacs d’aigua freda i calenta de tot Europa– i en diversos experiments que s’han dut a terme durant més de 10 anys en llacs artificials. D’aquesta manera, els investigadors han pogut estudiar l’evolució de la biodiversitat aquàtica.

El projecte, finançat per una beca Marie Curie de la Unió Europea, ha estat publicat a la revista europea especialitzada en recerca i innovació, Horizon Magazine.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem