18.04.2017 - 07:59
|
Actualització: 18.04.2017 - 09:59
L’estudi vigatà Grocs Estudi Creatiu ha guanyat el prestigiós premi internacional Red Dot 2017 amb el projecte ‘The tree remembers’. Les seves integrants, Laura Malagarriga i Carla Basagaña han dissenyat una urna funerària de fibra de cartró i cel·lulosa biodegradables. L’urna disposa de dues cavitats, una per les cendres, i una altra on s’hi col·loca la llavor o germinat que es vulgui plantar. L’últim pas és enterrar-la sota terra. Com que l’urna és biodegradable, desapareix amb el temps, igual que les cendres, i al final només en resta la nova vida de l’arbre que s’ha plantat. La dissenyadora Laura Malagarriga ha explicat a l’ACN que a partir de la idea que “quan algú es mor, el que deixa és molt poca cosa, llavors no tenia cap sentit fer una urna que perdurés en el temps”. En aquest sentit, el seu propòsit era dissenyar una urna “molt simple, que fos ecològica i sense gaire impacte sobre la natura”. La gala de lliurament del premi serà el proper 3 de juliol a Essen, Alemanya.
La dissenyadora Carla Basagaña ha explicat que el producte que proposen té dues avantatges significatives a banda del fet essencial que és biodegradable. D’una banda, ocupa molt poc espai i, per tant, per transportar-la calen molt pocs recursos cosa que respecta el medi ambient. De l’altra, és un producte molt més econòmic que altres recipients per guardar les cendres, ja que està feta de cartró reciclat. Precisament, el cartró els ha permès abaratir molt els costos “i això farà que l’urna pugui arribar a tothom”, ha afegit. Un altre dels punts a favor, segons Basagaña, és que la pròpia urna és l’embolcall i, per tant, no necessita ‘packaging’.
La dissenyadora Laura Malagarriga ha assenyalat que gràcies a l’urna, després de la mort es genera una vida que serveix de record, “i això és el que després queda als familiars”. De fet, l’únic “lligam” físic que quedarà per a la família del difunt serà l’arbre plantat o la flor.
L’empresa que els va fer l’encàrrec és Sortem, una companyia de Terrassa que es dedica a la gran distribució en el sector funerari. Segons Basagaña, tot i que l’urna ha tingut molt bona rebuda, ha destacat la tasca que encara queda per fer entre les funeràries per difondre el projecte i que tingui una major acceptació, “ja que el funerari és un sector molt clàssic i l’entrada d’un producte tan trencador pot costar”. Tot i això, Laura Malagarriga ha afegit que arran del premi, el sector hi ha començat a mostrar més interès.
Un premi que és com un certificat de qualitat
“El premi Red Dot no ens l’esperàvem gens”, ha confessat Laura Malagarriga, “sempre ho vèiem com una cosa de grans estudis”. “És un referent dins el món del disseny, i és un guardó que sempre voldries tenir”, ha afegit Carla Basagaña. El projecte de les joves dissenyadores ha guanyat un reconeixement entre els projectes de més de 5.000 persones d’una cinquantena de països. El premi que s’ha endut l’estudi de Vic és el de la categoria de disseny de productes d’interior i on s’han valorat aspectes com la innovació, la qualitat, la relació amb l’usuari o l’impacte mediambiental.
“El premi ens fa molta il·lusió, i ens reafirma que estem treballant en la bona direcció”, ha manifestat Malagarriga. La dissenyadora ha afegit que “és una satisfacció per a nosaltres i esperem que els clients estiguin contents i vegin aquest premi com un certificat de qualitat”. Les dues dissenyadores són conscients que aquest guardó els donarà visibilitat a nivell europeu “i suposem que això ens obrirà portes”.