Vic

The Mohican Comes Home, Old Stone i Ip Man 3 triomfen al Festival Nits

  • Prop de 9.000 persones gaudeixen d'una edició en què s'assumien nous reptes com el creixement en programació i convidats, la diversificació i la professionalització

VilaWeb

Pep Comeres

18.07.2016 - 11:38
Actualització: 18.07.2016 - 13:38

El Festival Nits de cinema oriental de Vic ha tancat aquest diumenge la seva edició número 13 donant a conèixer el palmarès, que enguany passava d’un a tres premis. Al guardó Gat de la Sort per votació popular s’hi han sumat els premis del Jurat i el de la Crítica. Les triomfadores han estat l’agredolça comèdia generacional japonesa The Mohican Comes Home, Premi del Jurat, el drama social xinès que s’acaba transformant en thriller psicològic Old Stone, Premi de la Crítica, i la tercera entrega de la història del mestre de Bruce Lee, Ip Man 3, que ha seduït al públic del certamen.

El podi és un reflex del leitmotiv de la programació: acostar produccions cinematogràfiques de diferents països asiàtics en un ventall de gèneres i estils que combina les estrenes més sonades de l’últim any amb cintes independents, d’autor i sovint més compromeses com pot ser Old Stone, una crítica als serveis públics xinesos que va ser prohibida al Festival de cinema de Hong Kong.

El jurat del Festival Nits 2016, format pels directors Reji Hosino i Kyu-jun Cho, ha valorat de The Mohican Comes Home la seva posada en escena tranquil·la i expressiva, amb una delicada narrativa. Consideren també que és una pel·lícula que vol agradar al públic sense trair el seu esperit autoral. En definitiva, diuen, un film ideal per a un certamen com el Festival Nits.

La programació cinematogràfica del festival té un baròmetre ideal: el públic. A través de les butlletes de votació popular, el festival pot saber el grau de satisfacció dels assistents. En l’edició d’enguany, s’ha de dir que el Premi Gat de la Sort ha estat molt renyit ja que no hi ha cap pel·lícula de la secció oficial per sota d’una nota de 3 sobre 5. Finalment s’ha imposat Ip Man 3 per davant de 24 i Baaghi, les sempre esperades superproduccions índies.

Pel que fa al Premi de la Crítica, hi ha hagut unanimitat a destacar els mèrits d’Old Stone. Ip Man 3 s’ha imposat en segon lloc i la laberíntica Chongqing Hot Pot ha desbancat a última hora Office, l’últim film del popular director Johnnie To, que s’estrenava en el gènere musical.

Un públic fidel i apassionat

Les xifres de públic són molt similars a les de l’any passat i arriben als 9.000 espectadors en els diferents espais i accions del certamen. Malgrat les baixes temperatures nocturnes, més pròpies de la tardor que d’una nit d’estiu, la Bassa ha tornat a convertir-se en l’epicentre del festival, un punt de trobada on el cinema, la gastronomia i la cultura asiàtiques aconsegueixen reunir públics de totes les procedències i edats.

A banda del cinema al Vigatà i a la Bassa dels Hermanos, aquest any s’han incorporat espais de projecció com l’Espai Josep Romeu de la Biblioteca Joan Triadú, on s’hi han fet sessions a mitja tarda. Aquest recinte ha acollit també d’altres activitats relacionades amb el festival, com la presentació dels llibres Kaijû! Quadern de camp i Les aventures d’en Maneki-Neko; l’hora del conte asiàtic o l’exposició Do Da Cat, que es podrà veure fins a final d’estiu.

La Casa de la Convalescència és un dels altres espais que durant aquests dies s’han sumat a l’oferta asiàtica. A l’actual seu de Creacció s’hi ha realitzat un taller de cal·ligrafia i hi ha exposada la mostra Papers i Lletres, de l’artista Mihoko Ono. Aquestes activitats artístiques han acompanyat les III Jornades

Empreserials d’Horitzó Àsia.

A la xifra d’espectadors del Festival Nits cal afegir-hi els participants als tallers, cursos i xerrades dedicats a l’Àsia que els Centres Cívics de Vic han acollit durant els 15 dies previs al seu inici. Una vintena d’activitats que han tingut molt bona rebuda i que tindran continuïtat de cara al 2017.

També s’han de tenir en compte les col·laboracions amb altres festivals i mostres que inclouen una sessió Nits dins les seves graelles, com el Minipop de Tarragona, el Phenomena o el Cryptshow de Badalona. Enguany, a més, la retrospectiva dedicada al gènere Kaijû eiga viatjarà a la Setmana de Terror de Donosti en una col·laboració entre aquesta mostra, Japan Foundation i el Festival Nits.

Convidats de luxe

Pel que fa als convidats, han visitat el certamen la directora i productora Michelle Wang, una de les noves promeses del cinema xinès. Wang va ser a Vic per presentar la preestrena a Europa de Bejing Carmen, el seu primer llargmetratge, inspirat en la novel·la homònima de Prosper Mérimée. Un altre director novell, el nepalès Rajan Kathet, va presentar a Vic Serdhak, The Golden Hill, un film romàntic d’una gran bellesa que contraposa la vida a la ciutat i en un poble remot de la zona de Mustang del Nepal.

També ha passat pel Festival Nits de cinema oriental Reji Hosino, transgressor guionista i productor japonès que es va posar el públic a la butxaca amb el seu carisma. Hosino presidia el primer jurat de la història del Festival Nits i també va presentar fora de concurs The ABC of Tetsudon, un recull dels curtmetratges més inclassificables del cinema independent japonès. L’acompanyava en la tasca de jurat el director coreà Kyu-jun Cho, que el 2015 es va estrenar com a director en el camp del llargmetratge amb Somehow, film que va viure la seva estrena mundial al Festival Nits.

Tots ells han valorat molt positivament la qualitat de la programació, activitats i sopars i han ajudat a difondre Vic més enllà del nostre país.

Cal destacar també la presència al festival d’Oriol Estrada i Rubén Ventura. Els seus treballs van encetar una altra de les novetats d’aquest Festival Nits, la Ruta Marco Polo. Aquesta nova aventura vol donar visibilitat a produccions occidentals que parlen d’Àsia.

Oriol Estrada, també conegut a la xarxa com Capitán Urías, va presentar Songokumanía: el Big Bang del Manga. Un documental sobre el fenomen que va suposar Bola de Drac a casa nostra principi dels anys 90. Rubén Ventura va presentar el curtmetratge Alma, basat en la llegenda oriental del fil vermell, que connecta aquells que estan destinats a trobar-se.

En marxa cap a la professionalització

Un dels altres reptes del Festival Nits és acostar-se cada vegada més a la professionalització del certamen. Aquest és un camí llarg però que s’ha començat a recórrer. En aquest sentit, el certamen té des d’aquest any un compromís més ferm amb l’Ajuntament de Vic, que ha fet una aposta clara pel Festival tant en el vessant econòmic com en altres aspectes i que els organitzadors esperen que es vagi consolidant i creixent amb el temps.

També la Generalitat de Catalunya, a través del departament d’Audiovisuals de l’Institut Català d’Empreses Culturals, ha mostrat la seva confiança en aquest certamen i ha expressat la voluntat que pugui continuar creixent en un futur per convertir-se en un dels festivals de cinema de referència de Catalunya.

Paral·lelament, i ja en el sector privat, el Festival Nits ha comptat en aquesta edició amb el suport de diversos patrocinadors i col·laboradors que han cregut en el projecte.

Satisfets i amb ganes de més

Créixer és un verb que el Festival Nits de cinema oriental de Vic coneix bé. Ho ha fet des que va néixer ara fa 13 anys com una sessió de cinema a la fresca acompanyat d’un sopar asiàtic. El seu, però, ha estat un creixement exponencial. Malgrat les ganes de superar-se a cada edició, sempre s’ha anat pas a pas.

Després de consolidar la fórmula i estructura de festival encetada el 2009, s’han assolit els passos que l’organització es plantejava aquest any. Tot plegat amb el repte de no perdre el seu esperit popular i participatiu. Un cop apagats els projectors, la valoració és positiva.

També s’ha de destacar un altre creixement, el de l’equip que fa possible el Festival Nits gràcies al seu esforç, empenta i il·lusió. Un equip en què cada vegada hi ha més gent de la comunitat asiàtica resident a Vic. I és que un dels objectius d’aquest certamen és portar a terme una tasca integradora en què les diferents cultures que coexisteixen a la ciutat s’apropin, es coneguin i caminin juntes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem