29.03.2016 - 08:33
|
Actualització: 29.03.2016 - 10:33
El Fòrum de Debats reinicia les seves activitats el proper divendres, 1 d’abril, amb la tertúlia titulada “Les dones en les lluites de Marinaleda” que serà introduïda per Susana Falcón, directora de la Ràdio-TV de Marinaleda, periodista i escriptora. La tertúlia tindrà lloc al Cafè de l’Orfeó, plaça Santa Cecília, 3, de Vic, començarà a les 8 del vespre i, com sempre, anirà seguida de col·loqui.
En la tertúlia se’ns presentarà l’experiència que, des de fa més de 30 anys, es viu al poble andalús de Marinaleda, província de Sevilla, en el sentit d’establir unes regles de joc socials, econòmiques i polítiques úniques en tot l’Estat espanyol i el referent més conegut del qual és l’alcalde i activista Juan Manuel Sánchez Gordillo i el SOC (Sindicato de Obreros del Campo), després Sindicato Andaluz de Trabajadores. Però, en aquesta xerrada, es farà especial èmfasi en el paper de les dones, gairebé sempre anònimes, en les lluites d’aquesta població fins al punt d’assolir un paper molt important en aquesta epopeia humil i esdevenir decisives per transformar un petit poble del camp sevillà en el que aquest municipi representa avui en l’imaginari de la rebel·lia, no només del moviment camperol andalús, sinó de molta gent que aspira a una societat més justa i més lliure.
La tertúlia serà introduïda per Susana Falcón, nascuda a Buenos Aires (Argentina), d’on es va haver d’exiliar durant la dictadura militar. Va residir a A Coruña i Madrid, després va ser corresponsal i redactora de la revista “Barricada” (òrgan del Frente Sandinista de Nicaragua) on va viure els moments més durs de la guerra. L’experiència de Marinaleda la va fascinar tant que s’hi va instal·lar el 1996 i, des del 2005, en dirigeix la ràdio i la televisió locals. A part del vessant periodístic i ideològic en podríem destacar les seves obres “20 años. Memorias de la impunidad y el olvido”, sobre la dictadura militar argentina, “Lo dieron todo. Las luchas de Marinaleda” (2015), on a través de deu retrats de dones d’aquest poble, vol homenatjar el coratge de les dones imprescindible per al triomf d’aquest canvi i, el proper mes de maig, es publicarà el llibre “¿Carlos Parra?. El hombre que se cruzó en el camino de un torero”, on reivindica la figura de l’activista i militant Carlos Parra, envestit pel cotxe que conduïa el torero Ortega Cano.