17.01.2017 - 08:39
|
Actualització: 17.01.2017 - 09:39
Amb la pregunta ‘Vols que Sant Miquel de Balenyà sigui un nou municipi de Catalunya?’, l’Entitat Municipal Descentralitzada de Sant Miquel de Balenyà, que depèn del municipi de Seva (Osona), interpel·larà els seus veïns el proper 26 de març. Un dels membres del Consell de Participació, Lluís Luengo, ha explicat a l’ACN que amb l’objectiu que el màxim nombre de ciutadans donin el seu parer, la consulta s’allargarà tota una setmana amb urnes a diferents punts de la població. Hi podran participar aquelles persones empadronades a l’EMD majors de 16 anys. Després que la Generalitat doni el vistiplau al procés que vol engegar Sant Miquel de Balenyà i es publiqui al butlletí oficial, el Consell de Participació obrirà un període de campanya electoral amb diferents actes perquè els defensors i detractors exposin els arguments del ‘sí’ i del ‘no’.
En els propers dies, l’Entitat Municipal Descentralitzada de Sant Miquel de Balenyà convocarà un ple extraordinari on s’haurà d’aprovar el procés consultiu per decidir si els veïns volen que sigui un nou municipi. Un cop aprovat, l’acord de ple es farà arribar a la Generalitat. Quan doni llum verda al procés, la convocatòria oficial es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i es crearà una comissió de control. A partir d’aquí, s’obriran dos mesos de campanya electoral que el Consell de Participació de Sant Miquel de Balenyà utilitzarà per convocar diferents actes on s’exposaran els pros i els contres perquè els ciutadans valorin la idoneïtat d’independitzar-se de Seva. Un dels membres del Consell de Participació, Lluís Luengo, ha remarcat la voluntat del consell de ser “neutral” durant la campanya. Volen que sigui a base d’actes, “molt boca a boca” i, si cal, també es farà un porta a porta.
Lluís Luengo ha assenyalat que no s’han marcat cap xifra mínima de participació, però ha assegurat que lluitaran perquè el grau de participació “sigui molt alt, si podem del 100%’. De fet, l’EMD de Sant Miquel de Balenyà ja té un precedent en una consulta d’aquest tipus que es remunta als anys 80. Llavors, els veïns també van celebrar una consulta per decidir si es volien independitzar de Seva, amb una participació al voltant del 90% amb la majoria a favor del ‘sí’. Tot i això, segons ha explicat Luengo, el procés no va prosperar perquè la Generalitat no ho va acabar donant per vàlid ja que el ‘sí’ no era unànime entre tots els veïns. Segons el membre del Consell de Participació, ara és un bon moment per tornar a situar el debat sobre la taula ja que la Generalitat “està molt més receptiva” amb els processos de participació i la creació de noves comarques, per exemple.
L’EMD de Sant Miquel de Balenyà, un nucli de població que va anar creixent i expandint-se al voltant de l’estació de tren, actualment gaudeix d’un alt grau d’autonomia, segons ha explicat Lluís Luengo. Tot i això, també ha afegit que li manquen competències importants en els àmbits de decisió com per exemple tots els procediments que fan referència al POUM, que es decideixen des de Seva, les inversions al territori o la gestió dels pressupostos. A banda, segons Luengo, aquells que donen suport al ‘sí’ ho fan també per un sentiment de pertinença i identitat com a poble.