02.05.2016 - 09:52
|
Actualització: 02.05.2016 - 11:52
Un any més, el dissabte 7 de maig la ciutat de Vic celebra, la 13a Mostra d’Entitats i Músiques de Vic, la trobada anual del teixit associatiu de la ciutat. Prop de noranta associacions, fundacions i altres col·lectius vigatans, es trobaran al passeig Pep Ventura, de 10 del matí a 8 del vespre, per mostrar els projectes que desenvolupen al sí de la seva entitat i la tasca voluntària que duen a terme durant l’any, a través de tallers, actuacions i més activitats que mai.
El divendres passat es va presentar públicament la iniciativa on hi va intervenir el president de l’àrea Social de l’Ajuntament de Vic, Àlvar Solà, on va destacar que “la Mostra és una activitat consolidada, ja que en aquesta edició es compta amb més participació”. En aquest sentit, després de tots aquests anys, el bagatge de la Mostra d’Entitats i Músiques de Vic és més que ampli i l’esdeveniment està plenament consolidat com a espai de diversitat, convivència, tolerància, diàleg i d’intercanvi d’idees i iniciatives, on les entitats es donen a conèixer i aprofiten per fer xarxa amb les demés associacions de la ciutat.
D’altra banda, la tècnica de Ciutadania, Berta Rierola, va explicar que aquest any, de totes maneres, al mes de febrer es va realitzar un procés de debat i de millora de la Mostra d’Entitats i Músiques de Vic amb les entitats de la ciutat. Concretament, es va plantejar la possibilitat de poder modificar la ubicació i el format actual de la Mostra. Després de la participació de prop d’una seixantena d’entitats, es va concloure que bona part de les entitats veuen bé un canvi d’espai, però cal seguir treballant en la ubicació on es podria situar, ja que aquest any no s’ha arribat a un consens prou ampli i l’espai més votat ha seguit sent el passeig Pep Ventura. En canvi, la majoria de les entitats van veure positiu dur a terme un canvi de format i aquest és, precisament, l’element innovador de l’edició d’enguany.
En aquest sentit, s’ha ofert a les entitats de la ciutat participar de la Mostra d’Entitats tenint un estand, com es feia els darrers anys, o bé participar a través d’un nou format: fent només una activitat, ja sigui una demostració, taller, presentació, conferència, reunió, exposició, entre altres. Aquestes activitats estan programades en 6 punts repartits pel passeig Pep Ventura de tal manera que el visitant, quan passegi per la Mostra, podrà escollir entre una multiplicitat d’activitats gratuïtes de les que gaudir, pràcticament totes elles organitzades per les entitats de la ciutat i pensades per a diversos públics amb interessos ben dispars. A tall d’exemple es farà cinema en el que es projectaran films i curtmetratges proposats per diferents entitats; un taller per aprendre el ball de la Crida de Festa Major de Vic; un espai de jocs infantils organitzats per diferents associacions educatives de la ciutat; la reunió mensual de la Coordinadora d’Associacions de Nouvinguts de Vic; l’explicació de contes relacionats amb comerç just i tradicionals d’altres països del món; una mostra castellera; la creació col·lectiva d’una exposició sobre el valor de les persones; jocs i activitats d’iniciació al rugbi; tallers de trapezi i de circ aeri; recitals de poesia com a tàndem entre la cultura i la cohesió social; … i així, més de 40 possibles activitats.
Aquest nou format que s’ha incorporat com a novetat a l’edició d’enguany ha permès participar a diverses entitats que tradicionalment no prenien part d’aquest esdeveniment, degut a la impossibilitat de cobrir un estand amb voluntariat durant tot el dia, entre d’altres motius. Per això, enguany es compta amb més d’una dotzena d’entitats respecte l’any passat, situant-se a 88 el nombre d’entitats participants a l’edició d’aquest 2016. Aquest és l’exemple dels Dansaires de Sant Miquel que tal i com va exposar una representant de l’entitat, Núria Padrós va explicar que amb aquest canvi de format oferiran un taller perquè tothom pugui aprendre el Ball de la Crida que es va estrenar fa pocs anys. D’altra banda, la roda de premsa també va comptar amb la intervenció de Mar Tió, en nom de la delegació d’Osona de l’Associació de Celíacs de Catalunya que aquest any és la primera vegada que participen a la Mostra i amb aquesta acció volen contribuir a conscienciar a la ciutadania de la celiaquia, cada vegada més detectada a la població.
Un segon element innovador de l’edició d’aquest 2016 és la incorporació a la Mostra d’Entitats i Músiques de Vic de la Fira de la Cooperació que, habitualment, reunia a les entitats del Consell Local de la Cooperació de Vic per la diada de Sant Jordi. Enguany s’ha cregut més adient incloure aquesta trobada d’entitats solidàries a una celebració com és la Mostra que, també, té per objectiu reunir associacions de la ciutat i sensibilitzar a la ciutadania amb els seus projectes i activitats. Les entitats i ONG de l’àmbit de la cooperació es trobaran situades en un dels sis punts d’activitats que caracteritzen la Mostra d’enguany. Aquesta modificació la va explicar Maite Molist de Creu Roja Osona que va manifestar que el canvi era un encert, i a la vegada va aprofitar per explicar durant tot el dia faran una campanya de recollida de llet pel Rebost Solidari.
En aquesta tretzena edició no podrien faltar les Músiques de Vic, que omplen el passeig Pep Ventura d’actuacions ben diverses relacionades amb la música i la dansa, la majoria d’elles a proposta de les associacions de Vic. En destaquen l’espectacle musical familiar “Zum!” de La Tresca i la Verdesca i el cafè-concert del cantant i compositor manlleuenc Roger Usart. Una mostra d’enèrgiques danses típiques bolivianes a càrrec de l’Associació Bolívia Sense Fronteres, concert amb el cantant Amriit Bhangu i Inumazigh, a més de les ja tradicionals actuacions d’African European Youth Choir and End Time Voices SDA, Tam Tam Gospel i Els Rengles acabaran d’arrodonir un dia en què no pararà l’activitat al passeig Pep Ventura.
Finalment, com ja és habitual, durant tot el dia, es podrà fer ús del servei de bar, que aquest any gestionarà l’Agrupament Escolta i Guia Guillem de Montrodon i que destinarà els beneficis d’aquest espai al projecte “Dinamització d’infants i joves de la comunitat de Diatock, Senegal”. Un any més, aquesta iniciativa ha estat escollida a través del concurs anual que es fa entre les entitats vigatanes per aquesta fi. El projecte té per objectiu poder compartir i posar en pràctica tots aquells coneixements que els joves de l’entitat han anat adquirint de l’escoltisme de la ciutat i treballar la dinamització dels infants i joves de l’escola de la comunitat de Diatock (Senegal), així com facilitar formació i eines a joves referents de la comunitat perquè siguin ells qui puguin donar una continuïtat al projecte. Per tant, tots els beneficis que s’aconsegueixin al bar de la Mostra aniran destinats al pagament dels costos d’aquest projecte.
Per a més informació: www.vicentitats.cat