05.05.2016 - 09:46
|
Actualització: 05.05.2016 - 11:46
L’institut Antoni Pous i Argila, de Manlleu, i l’escola l’Era de Dalt de Tona han estat distingits amb un Premi Baldiri Reixac, que atorga la Fundació Carulla, en la categoria d’escoles, dotats amb 3.300 euros cadascun.
En el cas de l’Institut Antoni Pons i Argila, es premia “un institut en què es prioritza el foment i l’educació de valors integradors i inclusius, concretats encertadament en el seu projecte educatiu. També per la recerca contínua de la qualitat, la participació en diversos programes pedagògics europeus i el compromís amb la llengua i cultura catalanes, vehiculat a través de la dinamització de la biblioteca escolar, dels treballs de l’alumnat, la participació en concursos literaris i l’elaboració de la revista del centre”.
Pel que fa l’Escola L’Era de Dalt, es reconeix “un centre públic que ha fet una aposta seriosa per la participació i la implicació de la comunitat educativa en el projecte d’escola i que fomenta el sentit de pertinença al poble. Amb les activitats pràctiques que realitza fa realitat el lema que han triat: ser una escola viva i emprenedora, que vetlla per la felicitat dels qui hi conviuen. El català és la llengua vehicular, de cohesió i d’aprenentatge des de l’any 1988, quan es va inaugurar el centre. El treball que s’hi desenvolupa, per projectes i àmbits, pretén fomentar el talent i la motivació de l’alumnat”.
En aquesta categoria, s’han reconegut, en total i incloent els esmentats, 12 centres.
A més, la comarca d’Osona ha rebut set Premis Baldiri Reixac en la categoria d’alumnes, essent la més premiada juntament amb el Barcelonès. En aquest cas els guardons, dotats amb 700 euros cadascun, s’han atorgat a El carrer: un espai d’aprenentatge, treball dels alumnes de P5 de l’escola La Sínia, de Vic, amb els mestres Anna Vilaró, Xevi Planàs i Carme Rider; Montesquiu abans i ara, dels alumnes de 3r i 4t de primària de l’escola El Rocal, de Montesquiu, amb les mestres Núria Crespo i Josepa Esquerrà; Una passejada pels sectors econòmics, dels alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Puig-Agut, de Manlleu, amb els mestres Maite Anglada, Sílvia Casas, Josep Castellón, Marta Garrido i Eva Verdaguer, amb la col·laboració d’Imma Romea, José Vicente Sarmiento i Sílvia Surinach; L’impressionisme de Monet amb alumnes de 4t de primària, dels alumnes d’ESO de La Salle Manlleu, de Manlleu, amb el professor Arnau Cunill; Tona vota. Les eleccions municipals viscudes a Ràdio Vedruna, dels alumnes de 3r d’ESO de l’escola Vedruna, de Tona, amb el professor Joan Roca; L’acolliment d’infants, de Núria Vilalta, alumna de 2n de batxillerat de l’institut Antoni Pous i Argila, de Manlleu, amb la professora Xaro Alcaraz, i Trepitgem el carrer per construir el futur, de Pol Rifà, alumne de 2n de batxillerat del col·legi La Salle Manlleu, de Manlleu, amb el professor Vicenç Devesa.
Inclosos els esmentats, en aquesta categoria s’han donat 65 premis. A més, s’atorguen 2 premis de 1.500 euros cadascun a projectes que han fomentat la comunicació en català entre l’alumnat dins i fora de l’aula.
Els Premis Baldiri Reixac també reconeixen la tasca d’escoles. En aquesta edició, se n’han distingit 12, amb premis de 3.300 euros cadascun.
D’altra banda, també hi ha hagut premis a mestres i professors, amb dos premis de 4.000 euros a estudis, recerques, assaigs pedagògics o experiències didàctiques que contribueixin a millorar la qualitat educativa i la docència i referits a qualsevol nivell escolar o àrea d’aprenentatge o àmbit de coneixement. Alhora, es dóna un tercer premi, també de 4.000 euros, a una experiència docent en clau d’innovació, rellevant per la seva creativitat i capacitat d’anàlisi i adaptació al propi context, que hagi permès afrontar reptes educatius de sempre o oferir respostes a nous problemes de l’escola del segle XXI (convocat conjuntament amb la Universitat Oberta de Catalunya).
Aquesta XXXVIII edició dels Premis Baldiri Reixac, corresponent al curs 2015-2016, ha estat dotada amb 100.100 euros, repartits entre les categories d’escoles, mestres i alumnes de l’àmbit dels territoris de parla catalana. Els premis, que atorga la Fundació Carulla, estan destinats a l’estímul i al reconeixement de l’escola catalana i de qualitat.
L’entrega dels premis en la categoria d’alumnes es farà al Casal de l’Espluga de Francolí el diumenge 8 de maig, a les 13 h, com ja és habitual en aquest certamen, i comptarà amb la presència de Meritxell Ruiz, Consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Pel que fa la categoria d’escoles i mestres, l’acte de lliurament es farà al Palau de la Generalitat el dilluns 9 de maig, a les 19 h, i serà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, qui lliurarà els diplomes als premiats. En el decurs de l’acte, Joan Santanach, filòleg i comissari de l’Any Llull, parlarà de “La Doctrina pueril i la pedagogia en l’obra de Ramon Llull”.
Els Premis Baldiri Reixac són dotats per la Fundació Carulla amb les aportacions voluntàries dels receptors del llibre-nadala que l’entitat tramet cada any a persones interessades en la cultura catalana.
Les candidatures que optaven als Premis eren un total de 245, repartides entre 30 escoles, 152 alumnes i 63 mestres.
El jurat d’aquesta edició dels Premis ha estat format per Joan Arjona, Rosa Boixaderas, Rosa Maria Securún, Josep Gonzàlez-Agàpito, Àngels Pérez Tarragó, David Pujol, Josep Maria Farré, Anna Ramis i Anna Verdaguer i Josep M. Farré.