02.04.2017 - 18:18
|
Actualització: 02.04.2017 - 20:18
Els dibuixos que la il·lustradora Pilarín Bayés va crear per als 7 volums de la Història de Catalunya, així com material que va fer servir, ocupen des d’aquest cap de setmana una sala a l’Ajuntament de Bolonya, com una activitat paral·lela de la Fira del llibre Infantil i Juvenil. La mostra vol fer conèixer al públic italià el tret diferencial català, i tal com ha explicat Bayés, fer-ho des del punt de vista més “popular” a través d’esbossos, vinyetes, i diferents personatges. La mostra, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic, també inclou una referència per donar a conèixer la capital d’Osona, que segons la seva alcaldessa, Anna Erra, té força semblances amb Bolonya.
El que va servir la il·lustradora Pilarín Bayés per donar vida a 7 volums de la Història de Catalunya, de la qual se’n van arribar a vendre fins a 350.000 col·leccions, ocupa des d’aquest diumenge una sala de l’Ajuntament de Bolonya amb el nom ‘La Catalunya il·lustrada’ per mostrar al públic italià “quina mena de gent som”. Així ho ha resumit la mateixa autora, que destaca que la mostra vol precisament mostrar el tret diferencial català ja que sovint “és molt fàcil barrejar-ho amb la història d’Espanya”.
Bayés, que reconeix que la història de Catalunya pot tenir semblances, almenys els orígens, a algunes demarcacions italianes de l’edat mitjana , considera important donar a conèixer aquests detalls, perquè s’entengui que “ara no som uns que volen marxar d’Espanya” sinó que ja “havíem estat pel nostre compte” i que el pensament ha anat evolucionant. Per la il·lustradora, calia mostrar-ho de manera “molt popular, tal com és la nostra història”.
Així, la mostra presenta personatges que han caracteritzat les diferents etapes històriques a Catalunya, esbossos, dibuixos en blanc i negre i les mateixes vinyetes que van configurar aquesta col·lecció. A més, a través de les vitries, es poden contemplar altres detalls com poden ser llapis amb els quals va treballar l’autora, tintes o altre material com ara pegues i tisores, així com també ninots.
La mostra ha estat possible gràcies a la col·laboració de CaixaBank, la Fundació Puig-Porret i l’Ajuntament de Vic. Precisament l’alcaldessa, Anna Erra, ha explicat que el municipi ha volgut aprofitar “l’oportunitat” de donar-se a conèixer, a través de Bayés, i ha destacat que són ciutats amb “força semblances” ja que totes dues tenen origen medieval i universitat.
La mostra es podrà visitar fins el 30 d’abril vinent.