Vic

Pasqual Bernat parla a Vic del conflicte intel·lectual i ideològic de l’origen de les espècies

  • Aquest divendres a l'Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu

VilaWeb

Pep Comeres

09.12.2015 - 08:53
Actualització: 09.12.2015 - 09:53

El Fòrum de Debats organitza per al proper divendres, 11 de desembre, una conferència amb el títol de “Sobre l’origen de les espècies. Història d’un conflicte intel·lectual i ideològic” que anirà a càrrec de Pasqual Bernat, historiador de la ciència. La conferència començarà a les 8 del vespre i tindrà lloc a l’Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rambla Hospital, 11, de Vic. Com sempre, anirà seguida de col·loqui.

L’origen de la vida, i en especial el de les espècies, sempre ha estat un tema controvertit. Els relats sagrats atorguen un origen diví al món i tot el que hi encabeix, cosa que ha anat xocant amb els progressos del coneixement científic, una font constant de fets i noves interpretacions que han anat posant en qüestió els dogmes creacionistes, alhora que han estimulat noves concepcions sobre la mateixa condició humana. A la conferència de divendres s’exposarà una aproximació històrica sobre el debat sorgit entorn del conflicte entre les idees evolucionistes i les posicions fixistes, fent èmfasi en les derivacions i circumstàncies ideològiques i intel·lectuals que s’han suscitat al llarg de la història. S’abordaran temes com la tensió entre ciència i religió, l’ús sociològic o ideològic dels postulats evolucionistes i, també, les contradiccions entre les diferents formulacions científiques. Tot amb una voluntat expositiva clara i amb un llenguatge planer a l’abast d’un públic no necessàriament especialitzat.

La conferència anirà a càrrec de Pasqual Bernat, doctor i màster en Història de la Ciència per la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador del Centre d’Història de la Ciència (CEHIC) de la mateixa universitat. És soci fundador de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica i el seu àmbit principal de recerca és la història de les ciències de la vida, en particular la dels segles XVIII i XIX. També treballa sobre la història de la ciència en els àmbits geogràfics locals i en les relacions entre literatura i ciència al llarg de la història i en podríem destacar els seus estudis sobre Jules Verne. Ha publicat diverses monografies i nombrosos articles sobre aquests temes en revistes especialitzades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem