09.12.2015 - 08:53
|
Actualització: 09.12.2015 - 09:53
El Fòrum de Debats organitza per al proper divendres, 11 de desembre, una conferència amb el títol de “Sobre l’origen de les espècies. Història d’un conflicte intel·lectual i ideològic” que anirà a càrrec de Pasqual Bernat, historiador de la ciència. La conferència començarà a les 8 del vespre i tindrà lloc a l’Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rambla Hospital, 11, de Vic. Com sempre, anirà seguida de col·loqui.
L’origen de la vida, i en especial el de les espècies, sempre ha estat un tema controvertit. Els relats sagrats atorguen un origen diví al món i tot el que hi encabeix, cosa que ha anat xocant amb els progressos del coneixement científic, una font constant de fets i noves interpretacions que han anat posant en qüestió els dogmes creacionistes, alhora que han estimulat noves concepcions sobre la mateixa condició humana. A la conferència de divendres s’exposarà una aproximació històrica sobre el debat sorgit entorn del conflicte entre les idees evolucionistes i les posicions fixistes, fent èmfasi en les derivacions i circumstàncies ideològiques i intel·lectuals que s’han suscitat al llarg de la història. S’abordaran temes com la tensió entre ciència i religió, l’ús sociològic o ideològic dels postulats evolucionistes i, també, les contradiccions entre les diferents formulacions científiques. Tot amb una voluntat expositiva clara i amb un llenguatge planer a l’abast d’un públic no necessàriament especialitzat.
La conferència anirà a càrrec de Pasqual Bernat, doctor i màster en Història de la Ciència per la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador del Centre d’Història de la Ciència (CEHIC) de la mateixa universitat. És soci fundador de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica i el seu àmbit principal de recerca és la història de les ciències de la vida, en particular la dels segles XVIII i XIX. També treballa sobre la història de la ciència en els àmbits geogràfics locals i en les relacions entre literatura i ciència al llarg de la història i en podríem destacar els seus estudis sobre Jules Verne. Ha publicat diverses monografies i nombrosos articles sobre aquests temes en revistes especialitzades.