02.05.2016 - 09:08
|
Actualització: 02.05.2016 - 11:08
Josep M. Freixanet, president d’Osona Turisme, Mila Martínez, consellera delegada de Turisme del Consell Comarcal, i Pere Regull, diputat adjunt de Turisme de la Diputació de Barcelona, van lliurar els diplomes a les empreses distingides. En el mateix acte es van presentar els resultats de les enquestes EDDETUR del 2015.
La comarca d’Osona està treballant en temes de qualitat i concretament amb el Sistema Integral de Qualitat Turística en Destinació, des de fa més de 10 anys. Osona Turisme va esdevenir ens gestor a partir de l’any 2012 i des d’aleshores s’està desenvolupant la tasca d’implementar i gestionar aquest sistema de qualitat a tota la comarca, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç.
El 2015 es van acreditar 58 empreses i entitats de diferents municipis i enguany s’ha continuat amb aquest treball, amb l’adhesió de 65 noves empreses i entitats. Es pot consultar el llistat d’empreses distingides a http://www.osonaturisme.cat/seccio/sicted.
D’altra banda, Osona Turisme i Diputació de Barcelona van iniciar el 2014 la primera sessió del programa Curs de Punts d’Informació Turística (PIT), un programa que té com a finalitat posar a l’abast dels agents turístics de la comarca que ofereixin al visitant un servei d’informació turística més complet i la possibilitat de ser informat sobre tota l’oferta turística i rebre, al mateix temps, assistència i suport en l’organització de la seva estada.
El mateix any 2014 un total de 21 empreses i entitats van aconseguir aquest distintiu, que es renova anualment. Actualment s’ha organitzat la segona edició del programa amb un total de 18 empreses i entitats participants.
Com són els turistes que visiten Osona?
Vanesa Mas, tècnica de la Unitat de Gestió Territorial de la Gerència de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona va donar a conèixer els resultats de l’Enquesta de Caracterització de Turistes i Excursionistes (EDDETUR) a la comarca d’Osona, un projecte liderat pel LABturisme. L’enquesta es basa en turistes allotjats a la comarca, en total es van realitzar 263 enquestes de març a desembre en 44 punts diferents.
De les dades presentades se n’extreu que el turista que visita Osona té 47,1 anys de mitjana i habitualment va en parella (30,2%), o en parella i fills (18,7%). Una de les dades més destacades és que acostuma a quedar-se una mitjana de 5 nits a la destinació. D’aquests, 9 de cada 10 són espanyols (93,8%) i, entre els estrangers, els francesos són els que més ens visiten (2,3% respecte el total).
El 58,9% dels turistes no és la primera vegada que ens visita i el 31,5% ens ha visitat més de 10 vegades, són altres dades que l’enquesta posa de manifest. Les activitats més destacades són: descansar / relaxar-se (63,9%), passejar / caminar (56,6%), realitzar excursions / visites fora del municipi (40%), activitats esportives (18,4%) i compres (12,7%).
A l’hora de planificar el viatge, el 50,4% consulten internet i xarxes socials, el 26,9% consulten familiars i coneguts i el 19,4% no va consultar cap font. El ranquing de webs consultades és: Top Rural 25,1%; Google 18,7%; Booking 12,1% i Atrapalo 3,6%. Un altre aspecte destacat és que durant la seva estada el 53,9% es connecten amb smartphone, el 30,9 amb tablet i el 17,4% amb ordinador portàtil.
Altres dades que també posa de manifest l’enquesta és que els turistes que vénen a la comarca gasten una mitjana de 243,9 euros per estada, amb una mitjana de 29,3 € per persona i nit en allotjaments i 22,2 euros per persona i dia per altres activitats
Finalment, els turistes enquestats valoren molt positivament la destinació en tots els aspectes, en destaca l’entorn natural amb un 9,3; l’allotjament, el caràcter i l’amabilitat de la gent amb un 8,9.