14.12.2015 - 00:13
|
Actualització: 14.12.2015 - 01:13
El 10 de desembre es va fer una sessió informativa sobre La crisi dels refugiats a Europa. Intervenció i acollida, organitzada pel Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal d’Osona i Creu Roja Osona, amb el suport de la Direcció General per a la Immigració, per tal de donar resposta als ajuntaments de la comarca i als ciutadans sobre aquesta crisi humanitària i de quina manera es pot actuar i col·laborar.
Joan Carles Rodríguez, vicepresident primer del Consell Comarcal i responsable de l’Àrea d’Atenció a les persones va obrir l’acte explicant que ens els últims mesos tant des del Consell Comarcal d’Osona com des de la majoria d’ajuntaments de la comarca es van aprovar mocions de suport per l’acolliment dels refugiats; és per aquest motiu que des del Servei d’Acollida i Integració es va començar a parlar amb els interlocutors d’aquest tema a Catalunya, amb la Direcció General per a la Immigració i amb Creu Roja, per tal de que “des d’Osona estiguéssim informats i preparats i disposéssim de les eines necessàries per acollir la població refugiada en el moment que sigui necessari”.
Rodríguez va comentar igualment que tant des dels ajuntaments més grans d’Osona com dels del Servei d’Acollida i Integració pel que fa a la resta de municipis, ja fa temps que s’està fent l’acollida de les persones que arriben a la comarca i se les acompanya perquè la seva arribada sigui el màxim de normalitzada possible. Finalment, Rodríguez va comentar que amb la Generalitat, ONG’s i Ajuntaments, el Consell treballarà coordinadament per tal de respondre a les necessitats que aquesta crisi comportarà en cada moment del procés, amb eficiència, treball en xarxa i prudència.
Enric Morist, coordinador de la Creu Roja a Catalunya, entitat que està treballant per aquesta crisi tant des de la vessant de cooperació internacional com ho farà en l’acollida quan arribin, va explicar a través d’una projecció en power point que s’adjunta, com s’està desenvolupant aquesta greu crisi humanitària.
D’altra banda, el Director General per a la Immigració, Xavier Bosch, va explicar que el Govern de la Generalitat de Catalunya està treballant per promoure l’acollida dels refugiats per diversos motius: perquè els estats europeus tenen la obligació d’acollir els refugiats, per obligació ètica i moral, per memòria històrica i perquè Catalunya té aprovat un Pla de Protecció Internacional.
Xavier Bosch també va afirmar que Catalunya és país d’acollida des del 2010 en què el Parlament va aprovar, en data 25 d’abril de 2010, la Llei 10/2010, del 7 de maig, d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya, i que aquestes persones seran acollides pels ajuntaments i consells comarcals de Catalunya de la mateixa manera que la resta d’estrangers que arriben a Catalunya.
Així mateix, el director va explicar que el govern de la Generalitat de Catalunya en coordinació amb administració local ha creat el Comitè d’Acollida a Catalunya de les Persones Refugiades i ha nomenat Àngel Miret com a coordinador. Així, s’han creat diferents comissions; sensibilització i pedagogia, inventari de recursos i acollida i salut, per treballar els diferents aspectes de l’acollida. En total hi col·laboren més de 70 entitats i institucions de tota mena: departaments de la Generalitat, ajuntaments, consells comarcals i diputacions, entitats especialitzades en l’asil, entitats socials, etcètera.
Conjuntament amb les ONG que gestionen directament l’operatiu d’acollida dels refugiats a Catalunya com Creu Roja, s’han establerts tres grans espais per realitzar la primera acollida (que poden ser-ne quatre) on hi ha més de 600 places i on hi faran estada entre sis i vuit mesos depenent de cada situació personal i familiar i, posteriorment, seran reubicats per la resta del territori. La previsió és que al llarg dels propers mesos, i de forma esglaonada, Catalunya aculli uns 3.000 refugiats eritreus, sirians, afganesos i somalis provinents d’Itàlia i Grècia els quals formen part dels contingents que, a iniciativa de la Comissió Europea, es reubiquen entre diversos estats de la Unió Europea.
A l’acte hi van assistir una seixantena de persones, la majoria alcaldes o regidors de la comarca d’Osona, però també representants d’entitats i particulars que van poder plantejar els seus dubtes a través d’un debat que es va fer al final de la sessió.
I per cloure l’acte, tots els representants d’Ajuntaments d’Osona i entitats es van fer una foto conjunta amb el cartell que Creu Roja Osona i Consell Comarcal d’Osona han fet per recaptar fons per l’ajuda als refugiats, per tal de que els ciutadans d’Osona que ho vulguin puguin canalitzar la seva solidaritat i el seu anhel de col·laborar a través d’aquesta via, ja que es va posar de manifest que l’ajut econòmic en aquests moments és el més efectiu.