30.05.2016 - 10:23
|
Actualització: 30.05.2016 - 12:23
‘Parada Zero’ és una iniciativa que acaba de néixer a Vic de la mà d’institucions i entitats vinculades amb l’art amb l’objectiu de potenciar la relació entre l’art i la ciutat. La iniciativa es durà a terme del 27 de maig a l’11 de juny amb propostes com exposicions, performances, intervencions artístiques i música a diferents emplaçaments inèdits de la ciutat, tant públics com privats, i que comptarà amb la participació d’una vuitantena d’artistes novells però també amb trajectòria. Entre les propostes, hi haurà artistes que obriran els seus espais privats de treball i creació a altres artistes i al públic, s’habilitarà un mercat d’autoedició per fomentar la relació entre creadors o també es podrà veure una intervenció del Col·lectiu A+ a les Adoberies de la ciutat.
‘Parada Zero’ ha nascut amb la intenció de tenir continuïtat en el futur i busca posicionar Vic com a ciutat de l’art, amb una aposta per obrir nous espais públics i privats que permetin arribar a més públic, amb nous relats i diàlegs. La programació s’iniciarà aquest divendres 27 de maig amb ‘-ÍSSIM’, una exposició col·lectiva que girarà a l’entorn de la figura dels líders, els mites i els herois enfront l’anonimat, la irrellevància i la quotidianitat. La mostra està organitzada pels alumnes i exalumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic en una botiga del cas antic de la ciutat. A la inauguració hi haurà una intervenció amb h Hache i una proposta teatral de Duo Fàcil.
El dissabte 28 s’engegaran dos projectes més. Per una banda, es posarà en marxa, sota l’organització del col·lectiu Ex-Abrupto, una mostra col·lectiva amb obres de 24 artistes en format d’instal·lació, fotografia, pintura, videoart i escultura en una casa modernista a prop del Temple Romà -antiga residència d’Antoni Maria Claret. A més, l’espai també serà escenari de diverses performances experimentals.
El mateix col·lectiu també organitzarà un mercat de fanzines, vinils, cassets i altres materials gràfics a la plaça de l’Estudiant i dues propostes musicals i audiovisuals a la Jazz Cava de la mà de Mavirto Tattoo, Miss Q + Mademoiselle Oui Oui, i YAK 42.
El mateix dia també s’encetarà la proposta ‘Gestos mínims d’incidència màxima’, un projecte comissariat per Montse Badia que exhibirà intervencions artístiques que utilitzen la projecció i treballen en l’àmbit de la fragilitat, l’ambigüitat i la complexitat amb obres d’Ignasi Aballí – a la sala modernista del Casino de Vic-, Andreas M. Kaufmann – a l’església de la Pietat-, Antoni Muntadas – a la seu del 9Nou- i Wilfredo Prieto – al Pati de la Creu de l’Hospital de la Santa Creu.
Des de l’Associació d’Ex Alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, que comissaria el projecte, Pilar Sanmartin ha explicat que ‘Parada Zero’ també vol donar visibilitat als artistes locals i, per això, ha programat des del 3 a l’11 de juny la proposta ‘Taller dins el taller’. La iniciativa vol ser un recorregut íntim pel teixit artístic de Vic on els artistes obriran els seus espais privats de treball i creació a altres artistes i al públic.
Per últim, la iniciativa ‘Espais de Fricció’ sortirà a la llum el proper 9 de juny. Sanmartin ha explicat que es tracta d’una intervenció artística que vol donar visibilitat al debat sobre el futur de les adoberies de Vic i que organitza el Col·lectiu A+, que està desenvolupant un treball de recerca, debat i activació cultural entorn d’aquest barri de la ciutat. La intervenció artística s’ha basat en tres eixos: el primer oferirà al públic tota la informació que l’administració ha generat al voltant de les Adoberies en un pendrive públic que serà l’encarregat de fer la transmissió del coneixement; en segon lloc hi haurà una intervenció a les finestres de les adoberies, des d’on es podrà veure el seu interior; i el tercer serà una performance a càrrec de Gest d’Influx.
El representant del Museu de l’Art de la Pell i el Museu Episcopal, Josep Maria Riba, ha explicat que ‘Parada Zero’ vol ser una “parada obligatòria” per aquells interessats per l’art i també un lloc on experimentar, “començar des de zero”. La voluntat, ha afegit Riba, és que la ciutat de Vic s’acabi convertint en un referent dins el panorama artístic contemporani català.
De fet, el coordinador de Vic Capital de la Cultura, Marc Comas, ha afegit que l’experiència ‘Parada Zero’ és una prova pilot on experimentar. I de la mateixa manera que la capitalitat cultural que Vic ostenta aquest 2016 amb múltiples activitats artístiques, la iniciativa també vol aprofitar l’experiència perquè tot plegat no sigui una producció efímera, “sinó que moltes de les activitats que s’han anat organitzant puguin perdurar en el temps”.
‘Parada Zero’ és una iniciativa que forma part del VICCC 2016 impulsada per ACVic Centre d’Arts Contemporàncies, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, Exartvic, Museu Episcopal, Museu de l’Art de la Pell i l’Albergueria. A més, també compta amb el suport de l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura.