Neix el primer Centre d’Interpretació del Cavall de Catalunya amb animals en semillibertat

  • L'espai, ubicat a Centelles, té unes cinc hectàrees d'extensió i compta amb una manada de cinc èquids

VilaWeb
Pep Comeres
17.03.2017 - 10:20
Actualització: 17.03.2017 - 11:20

Conèixer el comportament del cavall, observar quin és el seu llenguatge corporal o interpretar els seus senyals. Aquests són alguns dels objectius que Alícia Monter, una apassionada dels cavalls, s’ha proposat explicar al públic a través del Centre d’Interpretació del Cavall de Centelles que acaba de posar en marxa. Es tracta d’una finca d’unes cinc hectàrees on una manada de cinc èquids viu en semillibertat. El centre no vol ser un espai on dur a terme teràpies amb animals ni tampoc una hípica clàssica. Monter ha explicat a l’ACN que el centre aporta una perspectiva diferent a través de la qual es demostra que existeix una altra manera de manipular els cavalls molt més empàtica amb les bèsties, “des d’una vessant acadèmica i formal, però també a través d’una vivència divertida i entretinguda”. Aquest treball, ha assenyalat, ha de ser previ a la interactuació amb els cavalls tant per a una finalitat competitiva com per assegurar una bona experiència en les teràpies amb els èquids.

La seva passió pels cavalls ha portat a Alícia Monter a construir el primer Centre d’Interpretació del Cavall de Catalunya. Ella mateixa l’ha anat creant i se l’ha anat fent seu amb el temps i n’ha cuidat tots els detalls. Tot i que va legalitzar l’activitat ara fa un any després de cinc anys amb la idea al cap, no ha estat fins fa un mes que ha decidit obrir les portes i ha començat a acollir grups de famílies i escoles interessades en aprofundir en els coneixements del cavall o a públic general amb curiositat pels cavalls.

Els cavalls com a animals presa, herbívors i socials

Per Monter, conèixer els cavalls des de la perspectiva d’animals “presa, herbívors i socials” és “bàsic” per comprendre com són. Tenint clara aquesta realitat, les persones poden entendre que existeix una altra manera de manipular-los més enllà de la tradicional i que manté “una concordança més fidel amb la seva naturalesa”. “Aquestes tres coses tan senzilles i que tothom sap tenen conseqüències a l’hora de tractar-los”, ha apuntat. “Dir que un animal és herbívor vol dir que menja herba tot el dia, i no pinso o palla. Dir que és social vol dir que necessita estar en companyia. I dir que és presa vol dir que és un animal que s’espanta per tot”, ha concretat.

Al centre, Monter intenta seguir els bioritmes naturals dels cavalls i per això no utilitza selles per muntar-los, ni raspalls per raspallar-los. A més, les bèsties tampoc porten ferradures, “perquè no són necessàries”.

Tenint clars els trets bàsics dels animals i respectant-los, segons Monter, la manera de manipular el cavall canvia radicalment perquè la relació passa a basar-se en la confiança mútua entre humà i bèstia. Aquesta apassionada pels cavalls opina que el cavall és com un nen “i sempre s’ha de tenir un somriure i molta paciència”.

Per Monter, estar en contacte amb els cavalls ofereix la possibilitat de “reaprendre” els codis del llenguatge corporal, que per les circumstàncies del món actual els éssers humans han anat perdent de mica en mica. “A més, també et permet estimular moltes altres habilitats bàsiques com la paciència, la persistència, la perseverança, l’assertivitat i el sentit de l’humor “. “Això et dóna molta més riquesa que després et serà útil en el dia a dia amb ells”, ha explicat.

Similituds entre els cavalls i els humans

Aquells que s’acostin al centre veuran com es comporta una manada de cinc cavalls que pastura en semi llibertat, coneixeran el cavall en totes les seves vessants a partir d’uns plafons explicatius que Alícia Monter fa servir com a punt de partida de les seves explicacions sobre història o morfologia i hi tindran un petit contacte al final de la visita, fins i tot a vegades es dóna l’oportunitat de muntar a pèl.

Per Alícia Monter, la manada es pot comparar amb la societat. De fet, els cavalls s’organitzen a través de grups, “que s’assemblen molt a les nostres famílies”. La de Monter té cinc cavalls, un mascle capat i quatre femelles, que segueixen rols diferents: “el que lidera, el que vol jugar, el que fa bromes, i un altre que potser queda més marginat”. “Aquesta composició es presta a situacions curioses i comparacions divertides entre persones i animals”, ha apuntat.

Coneixement de l’entorn

La visita al centre es complementa amb una part de coneixement de l’entorn que proposa tres caminades per la finca de diferents temàtiques. Els recorreguts consten de diferents parades, amb informació detallada sobre la flora i la fauna de la zona, i activitats de localització i descoberta dels elements que conviuen directament amb els cavalls, com poden ser els cabirols o els senglars. Per dinamitzar el centre, la directora també ofereix la possibilitat de celebrar-hi aniversaris o reunions familiars amb propostes pels assistents com una gimcana, que tenen el cavall com a element central.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any