Muntanyola adoptarà el sistema porta a porta amb l’objectiu d’incrementar l’índex de recollida selectiva fins al 80%

  • La mesura es posarà en marxa el proper 8 de maig

VilaWeb
Pep Comeres
04.05.2017 - 08:44
Actualització: 04.05.2017 - 10:44

Aquests dies els veïns i veïnes del nucli urbà de Muntanyola estan adquirint els cubells que els ajudaran a donar el pas del sistema ordinari a un sistema de recollida selectiva porta a porta. El regidor de Medi Ambient, Carles Morera, ha explicat a l’ACN que l’objectiu principal és millorar la recollida selectiva de residus del municipi que actualment té un índex del 48%. Amb la nova mesura, el consistori vol arribar a situar-se al 80%, una xifra que seria similar a la mitjana dels municipis de la Mancomunitat La Plana que també fan el porta a porta. Segons el regidor, aquesta fita es podria aconseguir a partir del primer trimestre d’aplicació. Pel que fa als cubells, Morera ha explicat que els contenidors incorporaran un xip – pioner a Osona – que permetrà saber si la separació s’està duent a terme correctament. La mesura es posarà en marxa el proper 8 de maig.

La recollida selectiva porta a porta a Muntanyola només s’implementarà al nucli urbà, la qual cosa representa unes tres quartes parts dels habitants del municipi. Fins aquest cap de setmana, s’aniran lliurant als veïns tres cubells, dos d’orgànica i un de recollida selectiva. Pel que fa al rebuig, es tracta del residu que més s’hauria de reduir i per això no es donarà cap cubell especial. El xip que duran els cubells de manera incorporada permetrà poder fer un seguiment de les deixalles, poder transmetre qualsevol incidència que es vagi descobrint i, en cas que siguin greus, es comunicarien a l’Ajuntament. Els camions de recollida passaran cinc dies a la setmana.

El regidor de Medi Ambient, Carles Morera, ha explicat que els canvis “sempre costen”, però creu que és moment d’apostar pel porta a porta. Segons ha assenyalat, Muntanyola és una afectada més per la “deixadesa” de ciutadans de municipis veïns que es resisteixen a fer el pas al nou mètode de recollida selectiva i els venien a llençar els residus als seus contenidors. Segons Morera, “així no podem continuar”. “Cada vegada més el medi ambient ens demana poder començar a reciclar des de casa i ser sostenibles”.

A més, per l’edil, “si es barreja tot des de casa, ho venen a recollir i han de fer la selecció en grans naus i tot això té un cost que algú ha de pagar”. Morera ha explicat que en els propers anys, les deixalles que es portin a l’abocador d’Orís aniran augmentant el seu cost, que les empreses de recollida i ajuntaments llavors repercutiran als usuaris en els rebuts. El regidor ha assenyalat que un 80% del que es llançava a Orís fa uns anys es podia reciclar, una xifra “totalment insostenible”. I això, sumat a la nova planta de triatge comarcal, farà encarir progressivament el preu del rebuig que porta a l’abocador.

Un dels problemes amb què es trobarà el consistori de Muntanyola a l’hora d’implantar el nou model de recollida selectiva seran els ciutadans de segona residència. Des del consistori, de moment s’apostarà per unes àrees tancades amb contenidors on els veïns podran accedir amb clau i estaran vigilades per càmeres. “Aquí no podrem controlar què llença cadascú ni si es recicla, però haurem de fer una tasca important de conscienciació”, ha detallat. El veïnat de Múnter també anirà amb clau.

La voluntat de l’Ajuntament de Muntanyola és estendre el sistema de recollida selectiva porta a porta a tot el municipi. Dels municipis que formen part de la Mancomunitat La Plana, deu dels dotze ja apliquen el porta a porta. A partir de dilluns vinent només quedarà el Brull.

Les sessions informatives s’han dividit per barris. Aquest dijous serà el torn del barri de Serrarica, a dos quarts de vuit del vespre al Local Polivalent, mentre que divendres serà el torn del Barri de Fontanelles, també a dos quarts de vuit. La sessió del barri de Mirallà ja es va celebrar el passat 27 d’abril. El dissabte dia 6 a les cinc de la tarda es farà una última sessió que serà per aquells veïns que no hagin pogut anar a les sessions proposades al seu barri i pel barri de Rústiques.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem