08.03.2016 - 08:43
|
Actualització: 08.03.2016 - 09:43
El Fòrum de Debats organitza per a aquest divendres, 11 de març, una conferència amb el títol de “La filosofia, una aposta inacabada”, que anirà a càrrec de Marina Garcés, professora de Filosofia a la Universitat de Saragossa, assagista i impulsora de “Espai en Blanc”, a Barcelona. La conferència tindrà lloc a l’Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rambla Hospital, 11, de Vic i començarà a les 8 del vespre. Com sempre, anirà seguida de col·loqui.
En aquesta conferència, Marina Garcés, una de les filòsofes més rellevants del pensament actual, ens plantejarà que la filosofia no és útil ni inútil, és necessària en un món que diuen que s’acaba. També reflexionarà sobre el fet de l’actual crisi de civilització i de capitalisme desbocat i de com parlar de futur és, cada cop més, sinònim de destrucció, d’irreversibilitat, d’extinció. Les conseqüències de l’acció humana són desproporcionades respecte la nostra capacitat de consciència i de decisió. El terreny de la filosofia, però, no és el de les narracions lineals ni el de les condemnes catastròfiques. La filosofia, segons Marina Garcés, és una forma de compromís amb el món amb l’objectiu final de transformar-lo, no amb receptes ni models, sinó entrant en conflicte amb les formes de vida existents des de la realització concreta d’altres formes de pensar i de viure. És la possibilitat de reaprendre a veure la realitat des del compromís amb un món comú. En definitiva, es cercarà la resposta a la pregunta de “Quina filosofia inacabada per a un planeta esgotat?”.
Marina Garcés (Barcelona, 1973) és professora de Filosofia a la Universitat de Saragossa, ha escrit llibres com “En las prisiones de lo posible” (2002), que recull les idees desenvolupades en la seva tesi doctoral, “Un mundo común” (2012) i, més recentment, “Filosofía inacabada” (2015), que ha tingut una molt bona recepció crítica i de lectors, inhabitual en un llibre d’aquestes característiques. A més, des del 2002, impulsa i coordina “Espai en Blanc”, una aposta col·lectiva per una relació compromesa, pràctica i experimental amb el pensament filosòfic. Ha mantingut una línia de compromís amb els problemes socials, i els moviments que els denuncien, especialment a la ciutat de Barcelona. Ha desenvolupat una tasca incansable de divulgadora de les idees filosòfiques, i de com es poden enllaçar amb la realitat que vivim, a través de la publicació d’una gran quantitat d’articles, entrevistes, realització de conferències, participació en programes televisius (“Amb filosofia” de TV3)… Des de fa temps escriu un article cada setmana en el suplement dominical del diari “Ara”.