Vic

L’espectacle ‘Cants oblidats’ reivindica el flamenc en català al Mercat de Música Viva de Vic

  • El projecte, que va guanyar el premi Puig-Porret 2014 a la creació musical, és una iniciativa del Taller de Músics

VilaWeb

Pep Comeres

19.09.2015 - 09:57
Actualització: 19.09.2015 - 11:57

L’espectacle ‘Cants oblidats’ s’ha estrenat aquest divendres al Mercat de Música Viva de Vic amb l’objectiu de recuperar l’herència musical dels gitanos catalans. El vocalista i compositor Joan Clota ‘Nen’, un dels artistes amb més reputació entre les nissagues de cantadors, ha ofert a l’Auditori Atlàntida un repertori que ha permès escoltar alguns dels cants flamencs més habituals a Catalunya com tarantes o fandangos. Aquest recital també ha volgut trencar tabús en l’ús del català en l’àmbit del flamenc i posar en relleu la relació història de Catalunya amb aquest art. ‘Cants Oblidats’ és una iniciativa sorgida del Taller de Músics que va ser mereixedora del premi Puig-Porret 2014.

El músic d’Hostafrancs Joan Clota ‘Nen’ ha estat acompanyat a dalt de l’escenari per El Perla a la guitarra, Agustí Espín al baix i Paco de Mode a les percussions. El repertori ha combinat alguns dels cants flamencs més habituals a Catalunya com tarantes, ‘tanguillos’ o fandangos, la rumba ‘Pensant en tu’, un dels temes clàssics de Peret, i composicions pròpies de Clota. Tot un seguit de cants de la comunitat gitana que formen part, en molts casos, d’un patrimoni desconegut.

L’antropòleg Martí Marfà, impulsor del projecte, ha qualificat la proposta com un espectacle “trencador” i també com un “revulsiu” del flamenc a Catalunya. Amb aquest recital Marfà també es proposa trencar amb la concepció que el flamenc no està vinculat a la cultura de Catalunya, quan ha sigut un dels escenaris de referència i un territori de creació amb formes de cant pròpies.

A part del concert d’aquest divendres, el Premi Puig-Porret 2014, també permet l’enregistrament d’un disc que serveix per documentar aquests cants en llengua catalana. A més, Marfà recull la investigació dins d’un dossier documental amb l’explicació de cada cançó enregistrada al disc. El jurat del premi va destacar que el projecte ‘Cants oblidats’ vol posar en valor i difondre entre el gran públic la tradició flamenca de la comunitat gitana a Catalunya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem