Les treballadores acomiadades de l’Escola Bressol de Calldetenes presenten una demanda per aconseguir la nul·litat

  • L'Ajuntament defensa la seva actuació al·legant "mala gestió" en el cas de la directora i una plantilla "sobredimensionada" en el cas de l'educadora

VilaWeb
Pep Comeres
21.09.2016 - 09:53
Actualització: 21.09.2016 - 11:53

Les dues treballadores acomiadades de l’Escola Bressol Municipal l’Esquitx de Calldetenes (Osona) han presentat una demanda contra l’Ajuntament per a aconseguir que el seu acomiadament es declari nul. Els fets es remunten a finals del curs passat quan, segons han explicat les perjudicades, des de la regidoria d’Ensenyament se’ls van comunicar diverses modificacions laborals, entre elles l’ampliació de la jornada laboral, que passaria el curs següent de les 1633 a les 1800 hores. L’exdirectora de l’escola i l’educadora, que a més era la delegada sindical de la UGT, denuncien que l’acomiadament es deu a la defensa dels seus drets laborals i no als criteris “objectius” que els va plantejar el consistori. Per la seva banda, la regidora d’Ensenyament, Mireia Vilà, ha defensat l’actuació de l’ens municipal al·legant “mala gestió” en el cas de l’acomiadament de la directora i una plantilla “sobredimensionada” en el cas de l’educadora.

Les dues treballadores acomiadades de l’Escola Bressol l’Esquitx de Calldetenes han denunciat “abús de poder” per part de l’Ajuntament en el cas del seu acomiadament. Segons han explicat, posen en dubte els motius que els ha donat el consistori i pensen que la finalització dels seus contractes es deu a una conseqüència directa per haver intentat fer valer els seus drets laborals.

El conflicte arrenca a finals de curs, quan des de la regidoria d’Ensenyament, liderada per Mireia Vilà (CUP) se’ls notifica la intenció de modificar el calendari escolar i laboral pel proper curs. L’educadora Thais Jodar ha assenyalat que aquest canvi responia, segons els va fer saber la regidora, a les demandes d’alguns pares perquè s’ampliés l’horari d’atenció de l’Escola Bressol.

Segons Jodar, les treballadores van intentar negociar la nova situació però es van trobar amb la negativa de l’Ajuntament i van denunciar l'”abús” que representava la nova jornada que se’ls volia imposar, “la qual ni respectava els drets dels infants de gaudir de vacances ni les nostres”.

L’educadora, que també és delegada sindical, veient que no hi havia voluntat negociadora per part del consistori va interposar, juntament amb les Delegades de Personal de l’Ajuntament , una demanda laboral.

El dia 30 d’agost Thais Jodar va mantenir converses amb els representants del consistori, entre ells l’alcalde, Marc Verdaguer (CDC). Segons Jodar, l’alcalde la va citar al despatx i li va dir que “degut a tot el que està passant i al clima de desconfiança que s’ha generat” se li va oferir rescindir el contracte laboral “de mutu acord”. La treballadora, però, no ho va acceptar. En aquest punt, segons l’educadora, un dels regidors li va dir que “si no vols anar per les bones, haurem d’anar per les males i tirar pel dret”.

L’endemà, la directora del centre i l’educadora, van mantenir una reunió amb la regidora d’Ensenyament i el regidor de Recursos Humans. Segons ha explicat l’educadora, el regidor li va comunicar a la directora que l’acomiadaven, “tal qual i sense preàmbuls”. Segons la sindicalista, el regidor els va dir que la decisió “ja estava presa” i va afegir, dirigint-se a la directora, que “una persona amb càrrecs de direcció és el braç, els ulls i la boca del seu superior, no dels subordinats”. Jodar també ha explicat que el regidor de Recursos Humans li va dir a ella que “una persona que aporta mal ambient dins de l’escola no hi ha de ser”, ha relatat per explicar els motius que li van fer arribar per justificar el seu acomiadament.

En el burofax que van rebre, segons han explicat, hi havia la carta d’acomiadament on s’al·legava tant per l’una com per l’altra un acomiadament objectiu, “perquè ha augmentar el dèficit de l’Ajuntament i perquè sobra personal”.

Jodar ha explicat que després dels seus acomiadaments es va contractar una persona com a substituta de la directora. Segons ha relatat, amb cinc aules obertes calen set mestres, i tot i que elles eren vuit, tres d’elles tenien una jornada parcial, “per tant, les ràtios de mestres per alumnes era correcta”. Segons les treballadores acomiadades, “no sobren mestres a l’escola, sinó que simplement nosaltres dues fem massa nosa perquè demanem el què ens pertoca i no abaixem el cap, claudicant”.

Per la seva banda, el responsable d’administració local de la UGT de Catalunya, Jose Antonio Fernández, ha explicat que abans de presentar la demanda per reclamar un acomiadament nul, es va reunir amb el consistori per intentar arribar a un acord. El que proposava Fernández era que abans d’arribar a l’acomiadament, tal i com marca el procediment, primer s’obrís un expedient per estudiar si hi havia algun problema a l’escola i després procedir, si era necessari, a tirar endavant la sanció pertinent, però tot això abans d’arribar a l’acomiadament definitiu. Segons ha explicat, l’Ajuntament no va cedir.

La regidora al·lega “mala gestió” per part de l’exdirectora

La regidora d’Ensenyament, Mireia Vilà, ha explicat a l’ACN que la decisió del consistori és ferma i que ve determinada en el cas de la directora per una “mala gestió del centre”, no només a nivell econòmic, sinó també de comunicació amb els pares i amb el consistori. Segons Vilà, els infants són “material sensible”, i una mala praxis és “intolerable”.

En el cas de l’educadora acomiadada, segons ha explicat la regidora, donat que la plantilla estava sobredimensionada, calia acomiadar una persona i ella era l’última que va entrar al centre i tenia menys formació que la resta.

En aquests moments, Vilà ha explicat que les mestres estan gestionant l’Escola Bressol de forma conjunta, cadascuna s’encarrega d’una àrea. El proper pas serà decidir si continuen així o alguna de les treballadores pren la iniciativa per dirigir el centre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any