14.09.2016 - 07:32
|
Actualització: 14.09.2016 - 09:32
Les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) de la Facultat de Ciències i Tecnologia (UST) de la UVic-UCC arriben aquest curs acadèmic a la seva desena edició, i ho fan amb el programa d’activitats més extens de tota la seva trajectòria. Des d’ara i fins al mes d’abril es duran a terme deu conferències adreçades a alumnes d’ensenyament secundari, batxillerat, cicles formatius i primer curs de grau universitari.
El denominador comú de totes les activitats és sempre el mateix: que els estudiants llegeixin prèviament un llibre d’assaig o un dossier de divulgació científica a l’aula, amb la tutela del professor, i que posteriorment el treballin en una trobada amb el seu autor. Segons la Responsable del Programa Ciència i Societat de la UST i coordinadora de les Tertúlies, Julita Oliveras, en una dècada “s’ha aconseguit que molts estudiants de batxillerat i ESO llegeixin llibres de divulgació científica, que siguin crítics amb el que s’hi diu i que tinguin una bona base literària i científica”.
Una de les novetats d’aquesta desena edició és el seminari “Llegir a les ciències, llegir científicament”, dirigit exclusivament a professionals de l’educació. L’activitat anirà a càrrec del doctor en Biologia i formador de professorat Jordi Domènech, i encetarà el programa de les TLC aquest dijous, 15 de setembre, a les 17h (Aula T112 de la UVic-UCC).
10 activitats de setembre a abril
Les activitats adreçades als alumnes començaran el 6 d’octubre amb la conferència “Epigenètica – Epigenoma” (10.30h, Aula Magna), de l’investigador Manel Esteller, en relació a la seva publicació Aposta per la salut (Pòrtic, 2014). Esteller és un dels investigadors més reconeguts a nivell internacional en la lluita contra el càncer i director del programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL. En el seu llibre defensa la necessitat de fer una aposta decidida per l’educació, la recerca i la salut. L’acte ja compta amb 270 inscrits.
Entre les activitats previstes hi figuren també una xerrada de la doctora en Bioquímica i investigadora de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) Elena Sancho sobre “Tecnologia Crispr/Cas9”; una conferència de Juli Peretó, doctor en Ciències Químiques i membre del grup de genètica evolutiva de la Universitat de València, que parlarà de l’origen de la vida segons la teoria de l’endosimbiosi; i Cristóbal Colon, psicòleg, empresari i fundador de La Fageda, una cooperativa de productes lactis que té com a objectiu la inserció laboral de persones amb discapacitat psíquica o malaltia mental crònica a La Garrotxa.
La desena edició de les TLC la clourà el 19 d’abril (10.30, Aula Magna) una conferència del doctor en Medicina, investigador i divulgador científic Salvador Macip per parlar del seu llibre Jugar a ser déus (Bromera, 2014) amb la xerrada “La recerca de la immortalitat: per què envellim i com podem evitar-ho”. Aquesta serà la sisena vegada que Macip participa a les TLC a petició del professorat. La seva conferència, en dues sessions, ja compta amb més de 500 inscrits.
Cinquè premi Llegim Ciència
Per cinquè any consecutiu les Tertúlies es complementen amb el premi Llegim Ciència, un concurs de relats que els estudiants han d’escriure a partir de la lectura d’una novel·la científica. Aquest any l’obra escollida és La ciutat oblidada (Columna, 2008) de Maria Carme Roca. Els premis s’atorgaran el 23 de febrer en una de les conferències del programa a càrrec de la mateixa autora.
En el transcurs de les 9 edicions anteriors han passat per les TLC 14.476 estudiants i s’han organitzat 47 activitats, que han crescut exponencialment edició rere edició. Del programa amb una sola conferència i 280 assistents del curs 2007-2008 s’ha passat a les 10 activitats i els 2.061 assistents d’aquest curs, que encara té les inscripcions obertes. hi han participat 152 centres de secundària.
Les inscripcions a les Tertúlies de Literatura Científica es poden fer al blog d’aquesta activitat fins al proper 10 d’octubre.