Vic

Les Germanetes dels Pobres de Vic remodelen la residència on atenen els avis per adequar-se a la normativa vigent

  • Les religioses no han pogut cobrir el finançament pels 7,6 MEUR que costa l'obra però confien en les donacions particulars dels vigatans

VilaWeb

Pep Comeres

29.03.2016 - 08:10
Actualització: 29.03.2016 - 10:10

“O ens arriscàvem amb les obres, o tancàvem”. Així de clar ha explicat la mare Montserrat el dilema amb què es van trobar fa un temps les Germanetes de Vic sobre el futur de la residència d’avis. Ara ja fa uns mesos que els operaris han començat unes obres que són vitals per adequar l’edifici a la normativa vigent. A càrrec de les Germanetes només hi queda un petit grup de deu avis, tots ells autònoms, mentre que la resta s’han distribuït entre les altres cases que la congregació té repartides arreu de Catalunya. La mare Montserrat ha explicat que tots volen tornar aviat, però si les previsions es compleixen això no podrà ser realitat fins a principis del 2018. Ara, la dificultat més gran a la que s’enfronten és trobar el finançament que els ha de permetre sufragar els 7,6 MEUR que costa la inversió.

La residència d’avis de les Germanetes de Vic necessitava una remodelació integral d’unes instal·lacions que daten de 1900, any en què el bisbe Torras i Bages hi va col·locar la primera pedra. Filtracions d’aigües, humitats o passadissos i escales massa estrets són alguns dels problemes estructurals que patia l’edifici i que impossibilitava que la residència estigués adaptada als nous temps i a la normativa vigent.

La decisió no ha estat fàcil, però la mare Montserrat ha explicat que o s’arriscaven, o tancaven la residència. L’any passat les Germanetes dels Pobres de Manresa ja van haver de baixar la persiana, “i no volíem que a Vic passés el mateix”. En aquests moments ja es trobaven al límit i la congregació s’ha vist obligada a donar el pas, malgrat no disposar de tot el finançament necessari per dur a terme unes obres que tenen un cost de 7,6 MEUR.

Les Germanetes dels Pobres confien en la providència per fer front als pagaments, “que sempre es manifesta d’alguna manera o altra”, i també en l’ajuda de tots els vigatans “que sempre ens han fet costat”. La mare Montserrat ha aprofitat per fet una crida a totes les persones a títol individual, col·lectius i empreses perquè col·laborin amb donatius que ajudin a sufragar les obres. “Cadascú en la mesura que pugui, des de donacions petites fins a les més grans totes són importants”, ha destacat la religiosa. La mateixa congregació n’assumirà una part important, “però no podem fer front a tot el que valen les obres”, ha conclòs.

La mare Montserrat ha demostrat una gran confiança en l’ajuda dels veïns de Vic de “bona voluntat”, i tot i que no es plantegen cedir l’edifici per a altres usos que no siguin els de residència, sí que veuen que potser acabarà essent necessari pensar en un endeutament per acabar de finançar les obres.

La tasca que realitzen les Germanetes dels Pobres, segons ha recordat Montserrat, és donar cobertura a aquells avis que no es poden permetre pagar una residència amb els seus propis recursos. “Aquells que es podrien pagar una residència no tenen cabuda a les nostres instal·lacions”, ha explicat la religiosa.

Reforçament de l’estructura de l’edifici

L’arquitecte de l’obra, Bernard de Hita, ha explicat que l’edifici viurà immers en un període d’obres que finalitzarà el 2018. Les instal·lacions s’ampliaran uns 3.000 metres quadrats, i la superfície total construïda passarà a ser de més de 13.000 metres quadrats, 15.000 si es compta la zona enjardinada. De Hita ha assenyalat que es reforçarà tota l’estructura de l’edifici, ara mateix amb zones crítiques que estan apuntalades, perquè pugui suportar les ampliacions.

També el soterrani s’ampliarà notablement connectant l’edifici principal amb la part on ara hi ha els avis i es crearan espais per a magatzem, bugaderia i cuina, que a més tindran llum natural gràcies a la creació d’un pati anglès. D’altra banda, la teulada de l’edifici, per exemple, requereix ser retirada per col·locar un aïllant a tota la superfície.

La nova distribució permetrà construir un passadís que s’adequarà a les mides normatives i es construiran habitacions individuals pels avis, a diferència de com estaven distribuïts fins ara els llits, ha explicat l’arquitecte. En total hi haurà mes de 76 habitacions, un menjador de 64 places, una sala polivalent per a 132 persones i una capella per a 80 fidels.

Inauguració el 2018

La primera fase de les obres, l’enderroc, està a punt de finalitzar i ha anat a càrrec de l’empresa Hercal de Barberà del Vallès. En una segona fase, que ja s’ha atorgat a l’empresa Construccions Ferrer de Vic, es procedirà al reforçament de l’edifici per poder dur a terme l’ampliació amb totes les garanties. A partir del maig començaria la tercera fase, la de les instal·lacions, i després caldrà equipar aquestes instal·lacions. Els avis, si tot el procés es compleix escrupolosament, podrien tornar al nou edifici durant el primer trimestre del 2018.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem