01.08.2017 - 07:19
|
Actualització: 01.08.2017 - 09:19
El repic de les campanes de Montesquiu seguirà sonant tant de dia com de nit. Així ho ha decidit l’Ajuntament després de preguntar-ho per carta als veïns del municipi: 79 famílies d’un total de 450 han votat a favor de mantenir les campanes, 28 en contra i dos en blanc. La seva alcaldessa, Elisabet Ferreres, ha explicat que l’origen del conflicte es deu a la queixa d’un veí pel soroll de les campanes, a través d’un recurs al jutjat contenciós administratiu. A partir d’aquí, la Diputació de Barcelona va emetre un informe que determinava que se superaven els decibels permesos tan de dia com de nit. Per això, abans de decidir si l’Ajuntament havia de gastar més de 3.000 euros en un aparell per reduir-ne el so, es va optar per demanar als seus veïns si volien mantenir el repic de les campanes durant les 24 hores del dia i la resposta ha estat clara.
“Les campanes han sonat sempre, però això no vol dir que no es pugui canviar. Ara tenim rellotges, telèfons mòbils i moltes altres maneres de saber les hores. Fins a les deu de la nit està bé que sonin les campanes, però no cal que les sentim tota la nit”. La Dolors Closa és una de les poques veïnes que aquest matí s’ha mostrat en contra de mantenir el repic de les campanes tant de dia com de nit, la majoria de la gent, sobretot la més gran, està a favor de mantenir-les perquè, segons diuen, “s’ha fet sempre així i és una tradició del poble”. “Quan et despertes de nit, desorientada, i vols saber quina hora és, contes els repics i ja ho saps”, ha explicat la Porfíria Salces.
L’informe emès per la Diputació de Barcelona, que va mesurar els decibels de les campanes després de la queixa d’un veí de poble, va concloure que se superaven els decibels permesos tan de dia com de nit. Així que l’Ajuntament va optar per folrar l’interior de les campanes, però la mesura no va ser suficient i només es va aconseguir reduir de 68 a 52 els decibels, mentre que el límit permès durant la nit és de 45.
Una inversió superior als 3.000 euros
Per tal de reduir el so fins als límits permesos, l’Ajuntament havia d’instal·lar un aparell que té un preu superior als 3.000 euros. Es tracta d’un programador que permetrà reduir els decibels tant de dia com de nit. Per això, abans de fer aquesta inversió, l’Ajuntament va preferir demanar als seus veïns si volien mantenir o no el repic de les campanes i si volien que es fes tant de dia com de nit. La majoria dels veïns van respondre a favor de mantenir el repic i només dues famílies es van mostrar en contra.
L’aparell ja s’ha instal·lat aquest divendres, de tal manera que a partir d’avui, el repic de les campanes continuarà sonant dia i nit, però serà molt més fluix.