Vic

L’avanç del nou POUM de Vic aposta per una ciutat més sostenible i una disminució de la pressió urbanística sobre el riu

  • El Pla preveu un decreixement de la població que va des de les 80.000 persones que recollia el planejament anterior a les 50.000 de l'actual

VilaWeb

Pep Comeres

10.11.2016 - 09:07
Actualització: 10.11.2016 - 10:07

Després que l’any passat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anul·lés el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vic per risc d’inundació, l’equip de govern acaba de presentar davant la ciutadania un avanç del nou document que preveu una ciutat més sostenible i que contempla una disminució de la pressió urbanística sobre el riu. L’arquitecte encarregat de desenvolupar el pla, Pere Solà, ha explicat la voluntat de “no pressionar el riu perquè la ciutat s’hi acosti, sinó que deixarem que faci la seva funció i que es converteixi en un espai de passeig, que estructuri la ciutat”. La nova projecció també preveu un decreixement de la població de Vic que lluny de les 80.000 persones que contemplava el pla anul·lat, ara aquesta xifra se situaria a les 50.000. El document que proposa l’equip de govern s’obre a exposició pública d’una manera molt visual a la Casa Masferrer. Durant dos mesos, els ciutadans que la visitin i que ho creguin oportú podran aportar suggeriments i fer consultes.

L’avanç del nou POUM “proposa canviar el model actual de la ciutat”, segons ha explicat l’arquitecte encarregat de desenvolupar el document, Pere Solà. Si bé els planejaments anteriors proposaven construir una ciutat més gran, i tenint en compte que Vic ha de mantenir el rol de capital comarcal, Solà opina que això es pot aconseguir igualment “sense tenir una ciutat tan gran”. El planejament que els tribunals van anul·lar preveia un creixement que situava Vic als 80.000 habitants i una construcció d’habitatge nou de 13.000 unitats. En canvi, el planejament que s’ha presentat visualitza un creixement de fins a 50.000 habitants amb només 6.000 habitatges nous, menys de la meitat.

Solà ha explicat que el nou POUM s’ha dissenyat sota criteris de sostenibilitat i mediambientals i que s’ha introduït el concepte de ciutat “saludable”, una ciutat que pensi en la mobilitat a peu i en bicicleta i tingui ben present el canvi climàtic. Segons Pere Solà, fins ara l’urbanisme no tenia en compte aspectes “que no comptabilitzen econòmicament”, com les afectacions que les mesures poden tenir sobre l’aigua, el sòl o la natura, i que ara s’han tingut presents. Si bé la ciutat ja té en marxa els grans equipaments, com la nova biblioteca, el nou POUM vol tenir més incidència en la “qualitat de l’entorn dels equipaments”, i fer que aquests s’acabin “relligant” per afavorir la mobilitat i es prioritzi l’habitabilitat.

Un altre dels focus d’interès de l’avanç del POUM és l’espai del Prat de Galliners, la zona on es preveu que en un futur pugui acollir la nova Facultat de Medicina de la Universitat de Vic i tots els estudis relacionats amb la salut. Segons Solà, aquest espai s’ha de convertir en “un nucli de centralitat” per la ciutat, com un parc central on poder passejar al costat del riu i crear-hi espais de relació.

Pel que fa a les entrades i sortides de la ciutat, el nou pla proposa revaloritzar aquests accessos, protegir-los i conservar-los. Sobre l’anomenada pota sud de la ciutat, el nou POUM no la contempla. Tot i això, l’aposta seria que en col·laboració amb altres ajuntaments es pogués crear un tipus de connexió entre la C-17 i la C-25 que passi per vies secundàries ja existents i construir les variants previstes, de manera que aquesta nova via relligués els municipis del sud de Vic entre ells i que permetés unir les dues vies. Aquesta opció ajudaria a treure de la ciutat uns 2.500 vehicles que cada dia creuen Vic.

El pla també fa una proposta sobre la zona del Graell. Mentre que tots els planejaments anteriors proposaven unir la Guixa amb la ciutat, el pla diu que la Guixa s’ha de mantenir com el veïnat que és ara i es proposa la creació d’un itinerari verd per lligar el barri amb la ciutat. Amb tot, com que la Generalitat ja va fer una important inversió inicial al Graell, el nou POUM proposa que dels habitatges que es preveia construir, uns 2.800, d’aquests se n’acabin construint un nombre molt menor. Però que sense proposar una anul·lació total es pugui compensar d’alguna manera la inversió feta amb diner públic, i que es tingui en compte i es respecti les masies que hi ha i les restes arqueològiques que cal protegir. D’aquí i fins que això no passi, el pla proposa que en aquest espai de temps transitori es puguin retirar les tanques que ara acordonen la zona i que es converteixi àmbit en un espai públic que el ciutadà pugui utilitzar.

La regidora d’Urbanisme confia que es podrà arribar a un acord amb la resta de partits per poder aprovar el POUM amb el suport de totes les forces del consistori.

Aposta per un planejament plurimunicipal

Pere Solà ha assenyalat que s’hauria d’aconseguir un planejament plurimunicipal, “perquè no té sentit planejar una ciutat quan tens a l’entorn un conjunt de municipis que estan molt interrelacionats amb Vic”. “El que té sentit és planejar-ho de manera global perquè el tractament dels sòls agrícoles hauria de ser el mateix a Vic, que a Folgueroles, Gurb o Santa Eugènia”, ha afegit. L’arquitecte aposta perquè d’ara endavant es puguin adoptar mesures conjuntes en aquest sentit, de comú acord. “No cal que cada municipi tingui el seu polígon industrial, sinó que potser cal tenir-ne pocs, ben equipats, amb bones comunicacions i a prop de les grans vies”, ha concretat.

Per la seva banda, la regidora Fabiana Palmero ha explicat que aconseguir el consens amb els municipis veïns és molt important però això no aturarà el POUM de Vic, “perquè estem en una situació de feblesa que no podem portar gaire enllà”. Segons la regidora, ara cal ser “ràpids i eficients” amb la redacció del pla, tot i que això no impedeix que ja s’hagin iniciat les converses amb els altres ajuntaments. “La voluntat és que Vic ho pugui liderar, però evidentment cada municipi té els seus interessos”, ha concretat. “Alguns hi estan molt interessats i d’altres no tant, tot i que la direcció general d’Urbanisme ho veu bé”, ha afegit.

Incorporació de propostes

L’exposició gràfica del nou pla es podrà visitar a la Casa Masferrer fins el proper 10 de gener i els ciutadans que vulguin aportar suggeriments ho podran fer a través de les urnes que hi haurà a l’espai expositiu i a les oficines d’atenció al ciutadà del Remei i la plaça Major o per internet. L’exposició consta d’un gran mapa que cobreix el terra de l’entrada amb els canvis que proposa el nou pla en diferents colors segons la temàtica. Vestint les parets s’han instal·lat diferents mapes i plafons explicatius amb les propostes per a la ciutat. El proper dimecres, 16 de novembre, tindrà lloc una audiència pública ciutadana a l’Auditori Marià Vila d’Abadal del Sucre obert a tota la ciutadania.

L’equip redactor del nou POUM llegirà les propostes que facin els ciutadans i inclourà les que consideri oportunes. L’aprovació inicial es produirà durant el 2017 i en dos anys ja es podria tenir aprovat el pla definitiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem