03.06.2016 - 08:53
|
Actualització: 03.06.2016 - 10:53
El dia 9 de juny, l’Arxiu Municipal de Torelló posarà a disposició del públic prop de 1.400 pàgines digitalitzades dels exemplars de la publicació ‘La Veu del Ter’. La incorporació d’aquesta publicació a l’apartat de l’Arxiu municipal del web de l’Ajuntament significa un avenç en la política de digitalització del Servei, així com la presentació d’un recurs per a facilitar la recerca i la divulgació del patrimoni local. Un recurs que es preveu que amb el temps es pugui ampliar amb la incorporació de més col·leccions hemerogràfiques.
‘La Veu del Ter’ va néixer a Torelló el juliol de 1929 de la mà d’un col·lectiu ideològicament bastant heterogeni, del qual destaquen figures com Agustí Vergés, Joan Subirachs, Raimund Götze, Jaume Ruches, Francesc Surribas, els germans Thomasa, entre d’altres. Tal i com justificaven en el seu primer editorial, ‘La Veu del Ter’ naixia amb una clara voluntat informativa i en defensa de la llibertat d’expressió: “Volem que Torelló opini en tot ço que li pertany. Hi té un dret i un deure. Volem que aquestes columnes reflexin tota la complexitat d’idees i sentiments d’aquesta Vila”. Des de les seves pàgines va fer una important tasca de defensa i promoció de la cultura catalana i la normalització lingüística al poble. Tanmateix, el juliol de 1934, ‘La Veu del Ter’ publicava el seu darrer número, un final propiciat per l’aparició d’una nova publicació periòdica, el ‘Diari Torelló’, el qual naixia amb el suport dels sectors més conservadors i religiosos del poble amb els quals ‘La Veu del Ter’ molt sovint havia polemitzat.
La posada a disposició pública dels exemplars digitalitzats s’emmarca en la celebració del 9 de juny, Dia Internacional dels Arxius, dia en què la UNESCO va crear el Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) l’any 1948. Per a celebrar l’efemèride, els arxius catalans celebren la Setmana Internacional dels Arxius del 6 al 12 de juny, durant la qual organitzen diverses activitats per a donar a conèixer i promoure el paper dels arxius en la societat.