Vic

L’ANC celebra a Vic el tercer acte central de la Campanya d’Estiu sobre l’eix: ‘Oberts al Món’

  • Manel Esteller, Liz Castro i Antoni Bassas relaten la visió que es té de Catalunya des dels Estats Units

VilaWeb

Pep Comeres

22.02.2016 - 10:21
Actualització: 22.02.2016 - 11:21

Una vegada més, el territori ha respòs, en aquest cas a Vic on s’ha acollit, aquest dissabte, un dels actes centrals de la Campanya d’Estiu de l’Assemblea Nacional Catalana. Al llarg de la setmana, diverses activitats han volgut presentar i reflexionar sobre la visió que es té de Catalunya a la resta del món (#ViaMón).

Amb aquesta última trobada, que ha reunit més d’un miler d’osonencs que han omplert la plaça de la Catedral, s’ha tancat l’Eix: ‘Oberts al Món’ que serà representat a la Meridiana amb els altres 9 eixos el pròxim 11 de setembre, per desembocar en la Via Lliure cap a la República Catalana.

L’acte s’ha iniciat amb la lectura d’un manifest a càrrec de Mohamed El Idrissi (professional del full-contact) i alumnes de CPNL d’Osona que han anomenat el diversos eixos en diferents llengües; tot seguit s’ha donat pas al primer parlament que ha anat a càrrec d’Antoni Bassas qui ha explicat la visió que es té del cas català des dels Estats Units on va ser corresponsal: “Si no tens un estat, no ets un país normal”, ha recordat en relació a les complicacions afegides a l’exterior: “Si tens un estat no has de donar explicacions, tothom entén que tens una identitat”.

A més, pel que fa al caràcter d’ambdós països, Bassas també ha recollit una certa similitud: “el somni americà i el somni català es poden equipar, són societats amb capacitat d’acollida”. Aquest mateix argument ha estat corroborat per Liz Castro, editora nord americana resident a Catalunya i Coordinadora Internacional de l’ANC, en reconèixer que Catalunya l’ha “acollit molt bé” i, en concret, especificant que a Vic hi va trobar l’amor.

Per últim, l’investigador biomèdic Manel Esteller s’ha centrat en el camp de la ciència i ha pronosticat que “a nivell d’investigació, Catalunya pot jugar la Champions”, a més ha afegit que aquest és el seu desig: “vull que Catalunya sigui la Califòrnia d’Europa”.

L’acte ha comptat amb el suport de les següents entitats: Grup perquè no ens fotin el tren, Osona contra el Càncer, Fundació Humanitària Doctor Josep Trueta, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme Osona, Grup Local d’Osona de la Cooperativa d’energia Verda ‘Som Energia’, La Xinxa -Grup feminista de Manlleu, Associació d’acollida el Tupí de Vic, Universitat de Vic, Advocats pel 9N i l’Educació és Futur.

L’acte ha finalitzat amb la ‘construcció’ d’un punter gegant entre tots els assistents, un sopar i les actuacions de ‘Brams’, el Collegium Musicum Berlin Chamber, dirigit per Donka Miteva (grup participant del Festival Internacional de Música de Cantonigròs) i Matthew McDaid, irlandès establert a Rupit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem