Vic

L’aliança entre Maika Makovski i el Quartet Brossa puja a l’escenari per inaugurar el 28è Mercat de Música Viva de Vic

  • La cantant ha presentat el seu darrer treball,'Chinook Wind', davant d'un auditori ple de gom a gom

VilaWeb

Pep Comeres

15.09.2016 - 06:18
Actualització: 15.09.2016 - 08:18

Maika Makovski ha estat l’encarregada d’inaugurar oficialment aquest dimecres al vespre la 28a edició del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV). L’auditori de l’Atlàntida de Vic s’ha omplert de gom a gom per escoltar les cançons del nou disc de Makovski, ‘Chinook Wind’ (Warner), un treball impregnat pel viatge que la cantant va fer a Macedònia, la terra del seu pare, l’estiu de 2013. La cantautora, pianista i guitarrista mallorquina ha pujat a l’escenari acompanyada pels músics del Quartet Brossa (dos violins, viola i violoncel). La nova edició del MMVV arrenca aquest dimecres i s’allargarà fins diumenge vinent amb propostes que portaran a la capital d’Osona músics de renom com el violinista Ara Malikian, la ‘cantaora’ Alba Molina, Els Gossos, Enric Montefusco o Joana Serrat.

El concert inaugural del Mercat de Música Viva de Vic ha servit per presentar el sisè disc de Maika Makovski, ‘Chinook Wind’. El nou treball de l’artista, que es va publicar el passat 17 de juny, està produït pel prestigiós músic i productor anglès John Parish. En aquest disc, Makovski –de pare macedoni i mare andalusa-, recupera les seves arrels i presenta un treball “més acústic, molt càlid, però alhora cru i bonic, però no apocat”, segons va revelar la mateixa cantant en una entrevista recent amb l’ACN.

El nou disc de Makovski s’allunya de les pulsacions rockeres de ‘Thank you for the boots’ (Warner, 2012) i presenta un treball més introspectiu. De fet, segons comenta ella mateixa, no es tracta d’una qüestió buscada, sinó que senzillament la vida l’ha dut cap aquí: un viatge ‘iniciàtic’ a Macedònia, les experiències escèniques amb Calixto Bieito o el mateix procés de composició del disc -perllongat durant quatre anys- hi han influït.

A banda de Makovski, aquest dimecres el Mercat de Música Viva de Vic ha acollit altres concerts com els de Maria Arnal i Marcel Bages, Sara Pi o Clara Peya. Una altra de les actuacions destacades del primer dia del festival serà l’estrena de ‘Balls per Salvar el Món’, el projecte guanyador del Premi Puig-Porret de l’any passat.

Una vintena d’estrenes fins diumenge

Enguany el MMVV presentarà en primícia els treballs d’una vintena d’artistes, entre els quals destaca Gossos, Funkysetp and The Sey Sisters, Ran Ran Ran, Heather, Antonio Serrao, Kepa Junkera i Los Hermanos Cubero, Joana Serrat, Enric Montefusco, Myles Sanko, Connectome, Ara Malikian, Eduard Canimas o Astrio.

Pel que fa als artistes internacionals, el Mercat serà el lloc on descobrir el directe dels Metá Metá, un dels grups més respectats i sorprenents de la nova escena musical del Brasil que es mou entre el punk rock i el jazz passant per la música d’arrel; el folk electrònic de l’estoniana Maarja Nuut; la nova revelació del blues del sud d’Europa, el portuguès Frankie Chávez; o la música mestissa del franco-camerunès Blick Bassy.

Quant als escenaris al carrer, es podrà veure Lax’n’Busto a la Plaça Major divendres, i el mestissatge d’Animal i La Raíz al Sucre. Dissabte els vigatans Est Oest i Quimi Portet pujaran a l’escenari de la plaça, que tancarà la nova proposta de Delafé. Els bosnians Dubioza Kolektiv, a l’últim treball dels quals ha col·laborat la Pegatina, seran els encarregats de fer ballar el públic del Sucre.

L’activitat professional es trasllada per primer cop a l’Atlàntida

Una de les novetats destacades d’aquest any és el canvi de localització de l’activitat professional, que passa del recinte del Sucre a l’Atlàntida. L’objectiu d’aquest canvi és optimitzar recursos i també satisfer la demanda dels mateixos professionals, que reclamaven facilitar el treball en xarxa entre empreses, artistes i programadors. D’altra banda, l’activitat professional enguany començarà i acabarà un dia abans –de dimecres a dissabte al matí- i comptarà amb diverses activitats com conferències, reunions ràpides, taules de treball i presentacions curtes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem