Vic

L’Ajuntament de Vic, Tapís i L’Obra Social ”la Caixa” fomenten la convivència i la cohesió social

VilaWeb

Pep Comeres

26.11.2015 - 10:37
Actualització: 26.11.2015 - 11:37

En el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI), aquest dimarts 24 de novembre s’ha dut a terme una jornada formativa sobre convivència i cohesió social a la ciutat de Vic, amb l’objectiu principal de compartir el concepte de convivència que planteja el Projecte ICI, i alhora fer una reflexió profunda a nivell local sobre temes d’actualitat que afecten la convivència (crisis del refugiats, els atemptats terroristes o l’auge de la xenofòbia a nivell Europeu) i buscar solucions possibles amb la implicació i corresponsabilitat de tota la comunitat.

El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural es va iniciar el 2010 en 17 territoris d’alta diversitat cultural de l’Estat espanyol en col·laboració amb diferents entitats socials i en conveni amb els ajuntaments de cada territori, i compta amb l’aval del Ministerio de Ocupación y Seguredad Social i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. A partir de juliol de 2014, el Projecte es va estendre fins a un total de 39 territoris. A Vic el Projecte és promogut per l’associació Tapís i l’Ajuntament de Vic, i ja fa un any que treballa a la ciutat amb l’objectiu de desenvolupar un procés comunitari que contribueixi a la millora de la convivència i la cohesió social per afavorir el benestar i millora de les condicions de vida dels vigatans i vigatanes.

El projecte es troba en la seva segona fase, en la qual es pretén dotar als protagonistes del territori d’un punt de partida comú sobre la realitat de Vic reduint el coneixement dispers i fragmentat. Concretament, ja s’han recollit experiències, coneixements, percepcions i vivències subjectives sobre la ciutat i l’estat de convivència, així com dades objectives existents. En aquests moments es comença a compartir tota aquesta informació per tal d’establir aquest punt de partida que permeti el disseny i realització de línies de treball comunes a nivell de ciutat que permetin la millora de la convivència i la cohesió social.

La jornada s’ha adreçat als recursos tècnics de la ciutat (d’entitats i d’organismes públics) i també als representants del consistori municipal que han treballat entorn d’aquest tema en moments i espais diferenciats durant el dia. El procés comunitari que facilita el Projecte ICI contempla el treball amb tots els actors del territorii és per això que preveu trobades i espais formatius adreçats a tots aquests agents: professionals, administracions i ciutadania – amb qui properament també es realitzaran trobades- .

La jornada ha comptat amb la participació de Carlos Giménez, Catedràtic d’Antropologia Social de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i director científic del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural. Giménez ha pogutcompartir les visions i reptes dels i les participants, i establir un diàleg entorn de l’estat de convivència a la ciutat, així com aportar els seus coneixements i propostes des de la perspectiva del Projecte ICI.

El concepte de convivència i coexistència

Plantegem la convivència com una relació positiva, de respecte i comunicació. La convivència, doncs, va més enllà de la coexistència entre grups que tan sols comparteixen un espai en un moment determinat: la convivència no està exempta de conflictivitat, sinó queen cas que es presentin moments de tensió, hi ha la predisposició de resoldre’ls de forma dialogada i pacífica.

Així mateix, el treball de la convivència és complexa i s’han de tenir en compte les següents dimensions: la relació entre les persones, l’assumpció de normatives morals i jurídiques, els valors compartits, la participació, la comunicació, la resolució de conflictes, les actituds, la identitat i les línies polítiques.

Una altra situació és la que podem anomenar com a coexistència, fent referència a un tipus de relacions més estàtiques, caracteritzades per la manca d’interacció, el predomini del respecte passiu, i en el fet que les tensions i els conflictes queden més aviat com a larves sense arribar a manifestar-se com a hostilitat directa.

El plantejament de la convivència del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural parteix de l’actitud activa i de promoció de les relacions entre les persones.És per aquest motiu que una de les seves finalitats és l’establiment de relacions entre associacions, professionals, ciutadania i administracions, per tal d’abordar col·lectivament els reptes de la diversitat i les noves necessitats de la població.

En els 23 territoris incorporats al juliol del 2014 al programa, s’ha realitzat una avaluació d’impacte a l’inici del programa a través de l’Enquesta sobre la convivència intercultural en l’àmbit local, i es preveu fer-ne una altra durant la seva implementació. En els propers mesos es publicaran els resultats de l’enquesta 2015 sobre l’estat de convivència a l’àmbit local. Aquesta enquesta permetrà quantificar la millora de la convivència a la ciutat amb indicadors, i pot ser d’utilitat per fer un seguiment de l’impacte del treball comunitari a la ciutat i la seva evolució al llarg del temps.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem