12.06.2017 - 08:14
|
Actualització: 12.06.2017 - 10:14
Les jornades d’internacionalització del Mercat de Música Viva de Vic que cada any se celebren pel mes de maig han inspirat un canvi en la programació del propi mercat. El director artístic, Marc Lloret, ha destacat que el país convidat d’enguany, Itàlia, liderarà l’accent internacional dins el MMVV amb artistes com Bruno Belissimo, Fabrizio Cammarata o Talco. Itàlia també serà present dalt l’escenari del concert inaugural en una producció pròpia del mercat amb els Cabo San Roque i Vinicio Capossela, en què es farà un repàs al repertori de l’italià amb la maquinària dels catalans. Lloret ha destacat l’aposta per una programació “diversa i desacomplexada” que combina tant els grups emergents com els noms més consolidats. A partir del 13 de setembre i fins diumenge 17, la capital osonenca acollirà una seixantena de propostes repartides pels diferents escenaris de la ciutat, de les quals una vintena seran estrenes absolutes.
De la seixantena d’actuacions que Marc Lloret i Oriol Roca han programat per l’edició del MMVV d’enguany, poc més del 50% són d’artistes catalans, mentre que una quarta part del total són de la resta de l’estat espanyol. A nivell internacional, tot i la destacada presència d’artistes italians, la procedència és diversa i variada amb països que van des de Noruega o els Estats Units fins al Regne Unit, Cuba o França.
Lloret ha avançat que al voltant dels vint artistes presentaran nous treballs en els diferents escenaris del mercat. Segons el director artístic, “és important que el mercat presentin nous treballs d’artistes, perquè és el que en el fons atrau programadors i crítica”. Serà el cas del nou treball de la vigatana Núria Graham, el dels The Gramophone All stars Big Band, The Unfinished Sympathy, Xavier Baró, Dani Nel·lo o Xarim Aresté.
Alguns dels noms d’artistes de l’estat espanyol que seran presents al mercat seran Amorante, Alberto Monter, Guadi Glego, Izaro, Jansky o Sanndra Bernardo. En el terreny més internacional sonaran The Ephemerals, el noruec Albert af Ekestam, els veneçolans La Vida Bohème o els britànics Mamas Gun.
Pel que fa als escenaris més festius i més multitudinaris del mercat, la Plaça Major acollirà divendres la presentació en solitari de Dolo, Ramon Mirabet i Muchachito, mentre que dissabte hi haurà els directes de Pavvla, La Iaia i Senior i el Cor Lomax. L’escenari del Sucre comptarà el primer dia amb Zoo i Talco, mentre que dissabte acollirà els concerts de Duende Josele, Txarango i Doctor Prats.
La vessant més professional
L’activitat estrictament professional arrencarà dimecres 13 de setembre i s’allargarà fins dissabte 16 al migdia. Marc Lloret, ha destacat la bona acollida que va tenir l’any passat poder avançar el mercat per a professionals un dia, i per això han decidit mantenir aquest format. També és el segon any consecutiu que tota l’activitat professional es concentra al Teatre l’Atlàntida, a raó d’una demanda dels propis professionals.
De les diferents activitats per a professionals que s’hi duen a terme, Marc Lloret ha destacat la trobada amb programadors municipals de música i espais escènics que té per objectiu posar en contacte mànagers i representats amb els compradors públics, els principals contractants de la música que es produeix al país. El director ha explicat que les trobades tindran lloc tant dimecres com dijous. El primer dia se centrarà en els propostes catalanes i la seva circulació per territori català, i el segon dia en propostes de diferents territoris de l’estat espanyol orientades a exhibir-se al territori espanyol. Divendres serà el torn per a tres grups italians.
Lloret ha destacat l'”alta efectivitat” d’aquest tipus de trobades amb els programadors municipals. Segons ha assenyalat, “es torna a veure escenes en què un artista acaba de tocar i el programador s’acosta al mànager per trobar una data pel concert”. Entre les propostes que s’hi podran veure hi ha Matthew McDaid, Gemma Humet o les Eva Project.
Lloret ha destacat que en la darrera edició es van signar 271 contractes, davant els 210 del 2015.
El Premi Puig-Porret
Dimecres 13 de setembre s’estrenarà a l’Atlàntida el projecte musical de Maria Rodés, guanyadora del Premi Puig-Porret 2016, que ha cristal·litzat en un disc enregistrat i produït a vuit mans amb Juan Berbín, Josep Maria Baldomà i Nico Roig. El treball sortirà al mercat el mes de setembre.
L’espectacle gira al voltant de Lluís Rodés, que és un meteoròleg i tiet besavi de la compositora, i recrearà el transcurs d’una nit a través d’un repertori de cançons i passatges musicals inspirats en la vida i l’obra de l’astrònom, on el treball d’il·luminació jugarà un paper destacat.
Nou escenaris oficials i entrades a 3 euros
Quant als espais del mercat, enguany s’arribarà als nou amb dues incorporacions als escenaris oficials: La Plaça dels Màrtirs i la Sala Pasternak. Mentre que el primer serà escenari d’una de les semifinals del Sona 9, la Sala Pasternak tancarà les nits de dimecres a divendres amb els últims concerts per a professionals. Les entrades als concerts de pagament es mantindran a un preu únic de 3 euros per al públic general, i dimecres 13 tots els concerts seran d’accés gratuït. Segons el director, “això farà que pel preu habitual d’una entrada d’un concert, el públic pugui assistir a set o vuit concerts”.
Un referent musical de país
L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha destacat que el MMVV és rellevant per a la ciutat “perquè ja ha aconseguit barrejar allò que és música amb el que és Vic”. En aquest sentit, la batllessa s’ha mostrat satisfeta de la gran projecció que dona el mercat a la ciutat. Per la seva banda, la delegada territorial de Cultura, M. Àngels Blasco, ha assenyalat que el de Vic és un dels cinc mercats estratègics del Govern i ha esdevingut amb el temps un “referent nacional” a nivell de la música.
El pressupost del MMVV per al 2017 és de 816.000 euros.