Vic

L’Abat de Montserrat i Francesca Español dialoguen al MEV sobre l’evolució del pelegrinatge

  • El dimecres 16 de desembre participen en una activitat complementària a l'exposició «Viatjar a l'Edat Mitjana»

VilaWeb

Pep Comeres

11.12.2015 - 10:09
Actualització: 11.12.2015 - 11:09

L’Abat de Montserrat, Josep Maria Soler i la Dra. Francesca Español (Universitat de Barcelona- Amics de l’Art Romànic) seran els protagonistes d’un diàleg que, el dimecres 16 de desembre, analitzarà l’evolució que ha tingut el pelegrinatge des de l’Edat Mitjana fins a l’actualitat. Aquest diàleg es farà a les 8 del vespre al Museu Episcopal de Vic (MEV) i forma part de les activitats complementàries de l’exposició «El Viatge a l’Edat Mitjana» que organitzen el MEV i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). Soler i Español analitzarà aquesta tipologia de viatges amb connotacions religioses i que, a l’Edat Mitjana, ja van generar una alta mobilitat. El Dr. Marc Sureda, conservador del MEV i comissari de l’exposició, serà el conductor d’aquest diàleg. Aquesta activitat és gratuïta.

Actualment, milions de persones segueixen fent pelegrinatges pel món si ve les motivacions i les característiques del desplaçament (durada, mitjans, recursos…) poden haver-se modificat. El pelegrinatge és un aspecte amb gran pes en l’exposició «Viatjar a l’Edat Mitjana» on, entre, d’altres, es poden veure objectes com petxines i distintius de pelegrí, plaquetes o un fragment d’un vitrall on Sant Jaume apareix representat amb elements de pelegrí com el barret, bordó i petxina. El pelegrinatge no és exclusiu de la religió cristiana (islamisme, hinduisme… també el professen) i actualment segueix sent una activitat que genera una gran quantitat de desplaçaments.

El pare abat Josep Maria Soler Canals (Santa Eugènia de Ter, 1946) és des de l’any 2000, el màxim responsable de Montserrat, monestir benedictí, símbol de Catalunya i un dels que acull més pelegrins del país. La Dra. Francesca Español i Bertran (Vilallonga del Camp, 1956) és professora titular de la Universitat de Barcelona. Treballa en la investigació i la docència sobre la història de l’art d’època medieval i del món antic. Des de 2009 presideix l’associació Amics de l’Art Romànic, filial de l’Institut d’Estudis Catalans.

Aquest cicle es va iniciar el passat 12 de novembre a la seu de l’IEMED amb un diàleg sobre l’evolució i canvis en el turisme que van mantenir Roser Salicrú (Consell Superior d’Investigacions Científiques) i Francesc Vila (Diputació de Barcelona). Un cop realitzat el diàleg sobre pelegrinatge, el cicle continuarà el 13 de gener amb un diàleg centrat amb el contacte entre civilitzacions amb Manel Forcano (Universitat de Barcelona) i Pep Bernades (Llibreria Altaïr) a l’IEMED i el tancaran l’historiador Daniel Duran (IEMed) i Javier Albarracín (IEMed) que el 3 de febrer conversaran al MEV sobre com han evolucionat els intercanvis econòmics.

Viatjar a l’Edat Mitjana
Aquesta exposició temporal vol explicar i il·lustrar com es viatjava a l’Edat Mitjana, quin era el perfil de viatge i quins motius tenia el viatge. La mostra reuneix més d’un centenar d’obres procedents dels diferents museus de Catalunya i d’Europa i és resultat d’una col·laboració entre el Musée de Cluny-Musée National du Moyen Âge (París), el Museo Nazionale del Bargello (Florència), el Museum Schnüthgen (Colònia) i el MEV dins de la Xarxa de Museus d’Art Medieval d’Europa.

El Museu Episcopal de Vic és un dels museus d’art de referència de Catalunya. Conserva una de les millors col·leccions d’art medieval del món amb obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic català. Les col·leccions d’orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica ofereixen un complet recorregut per la història de l’art litúrgic i de les arts decoratives a Catalunya. Aquest fons, de valor excepcional, s’exhibeix en un edifici contemporani situat al costat de la Catedral, en ple centre històric de Vic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem