El grup feminista de Manlleu La Xinxa ha fet públic el comunicat següent sobre el Gastromoda de Manlleu:

“Des de La Xinxa, grup feminista de Manlleu, rebutgem l’ús dels cossos de les dones com a reclam publicitari per a botigues i restaurants i també per incentivar el consumisme capitalista. Utilitzar els cossos de les dones per tenir més vendes ens deshumanitza tot situant-nos com a objectes de consum, per comprar, vendre i fer el que altres vulguin.

Al Gastromoda de Manlleu s’ha mercantilitzat amb joves menors d’edat fent-les passejar en calces, sostens i talons sota les mirades directes de comensals vestits i majors d’edat majoritàriament. Mirades que no van dirigides a la roba que duen les noies, que seria l’objectiu, sinó als seus cossos, que per això hi ha més pell que roba exposada.

Noies escollides conscientment: joves, primes i blanques, seguint els canons de “bellesa” marcats socialment. Canons convertits en ideals inassolibles per a la majoria de dones. El temps, el cost i l’esforç que suposa intentar aconseguir aquests cossos “ideals” ens esclavitza, ens denigra i destrueix a poc a poc la nostra autoestima. Contínuament se’ns recorda que els nostres cossos no són perfectes, que no podem acceptar-los, que necessiten tints, anticel·lulítics, sostens push-up, rímel, cremes, laxants i altres elements per apropar-nos només unes mil·lèsimes a l’ideal de “bellesa”. Ens tenen entretingudes perquè el poder el continuïn posseint els mateixos, els de sempre, els que no compten amb nosaltres tot i que som la meitat de la població. I mentre ens tenen entretingudes s’enriqueixen amb tots els productes que ens diuen que hem de fer servir. Si el dia de demà totes les dones del món estiméssim el nostre cos, l’economia mundial s’enfonsaria.

La pressió estètica que vivim les dones, especialment les més joves, invisibilitza la diversitat dels cossos, la bellesa que hi ha en cadascuna de nosaltres i, el més important, invisibilitza que el valor de les dones no es troba en els nostres cossos, sinó en el nostre cervell, en qui som.

El proper dissabte és la nit encantada de Manlleu, ens preguntem si, de nou, les dones tornarem a ser objectes, si el nostre valor el tornaran a posar en el nostre cos”.

La Xinxa, Grup Feminista de Manlleu

Resposta del MAB (Manlleu Associació de Botiguers)