31.05.2016 - 09:33
|
Actualització: 31.05.2016 - 11:33
Coincidint amb l’obertura de la quarta convocatòria del Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya va reunir empreses, docents, doctorands i representants de la Generalitat de Catalunya aquest dilluns 30 de maig. La sessió informativa, adreçada tant a les empreses que ja participen en el programa com a altres interessades a incorporar un doctorand industrial, va servir per intercanviar dubtes, compartir experiències i fer networking a l’entorn dels doctorats industrials.
El Pla de Doctorats Industrials català “fa de pont entre el coneixement generat a la Universitat i l’aplicació que se’n pugui fer a la indústria, a l’empresa o a qualsevol tipus d’organització”, va recalcar Jordi Montaña, rector de la UVic-UCC. Segons Montaña, “uns dels focus més potents de la recerca i la transferència de coneixement de la UVic-UCC està posat en el territori i en el seu entorn més immediat, i els doctorats industrials en són una part important”.
En aquest sentit, el director del Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya, Joan Francesc Córdoba, va recalcar que “en programa de doctorats industrials cal que la universitat sàpiga negociar amb l’empresa tan bon punt detecti una oportunitat. I això la UVic-UCC ho sap fer molt bé”.
Córdoba va aprofitar l’acte per presentar les novetats de la quarta convocatòria de Doctorats Industrials, ja en marxa. Una d’aquestes novetats és l’atorgament, per primer cop, d’un màxim de 15 ajuts per a fundacions i associacions sense ànim de lucre i entitats vinculades al sector públic. La seva finalitat és facilitar que els doctorats industrials creixin en àmbits com les ciències socials, les arts i les humanitats. Una altra de les novetats és la internacionalització de la convocatòria per tal que grups de recerca de Catalunya desenvolupin projectes en empreses de la Unió Europea.
11 doctorats industrials a 9 empreses
Actualment la UVic-UCC té 11 doctorats industrials (10 dels quals en curs), que es duen a terme a 9 empreses catalanes. Es tracta d’una xifra proporcionalment elevada en relació al volum d’alumnes de la UVic-UCC (7455 estudiants de títols oficials), on després de tres convocatòries el programa ha tingut una destacada acceptació i bon funcionament. Segons el vicerector de Recerca i Professorat de la UVic-UCC, Jordi Villà, la clau és que “els doctorats industrials formen un triangle virtuós que uneix empresa, universitat i administració, amb l’estudiant al mig, i que permeten millorar la transferència de coneixement”.
A l’acte d’aquest dilluns s’hi van presentar les experiències de dues empreses que tenen un doctorand industrial de la UVic-UCC. “Gràcies a la proactivitat de la Universitat i a les nostres ganes d’innovar, estem tirant endavant un projecte sobre els beneficis de l’activitat física en persones amb discapacitat que millorarà el benestar de la societat”, va explicar la gerent de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), Mercè Generó.
Per David Reifs, codirector de Seidor Labs, tenir un doctorat industrial és un element d’innovació que marca la diferència respecte als seus clients. “Un dels beneficis més importants del programa és que els doctorands poden veure materialitzada la seva recerca en un projecte empresarial real”, va dir.
L’acte també va comptar amb el testimoni de dos doctorands industrials: Marc Mundó, que l’està fent a JCM Technologies, i Mireia Munmany, segona doctora industrial i primera en l’àmbit d’Humanitats del sistema universitari català, que va presentar la seva tesi el març passat. “Hem demostrat que és possible tirar endavant el doctorat industrial en Humanitats i que hi ha empreses de l’àmbit cultural disposades a aprofundir en el coneixement”, va concloure Munmany.
Pla de Doctorats Industrials
El Pla de Doctorats Industrials té com a objectiu contribuir a la competitivitat i a la internacionalització del teixit industrial català, captar talent i formar doctors i doctores per a les empreses dins els projectes d’R+D+I. L’element essencial del procés és que l’objecte de la tesi doctoral de l’estudiant gira a l’entorn del projecte de recerca estratègic de l’empresa on fa la seva formació investigadora en col·laboració a una universitat.
Comptar amb un doctorand industrial permet a les empreses atreure persones amb coneixements i competències d’alt valor afegir, accedir als grups capdavanters d’universitats i centres de recerca i als seus equipaments i infraestructures, obtenir ajuts econòmics i beneficiar-se de les deduccions i bonificacions fiscals per a les activitats d’R+D+I.
A les universitats i els centres de recerca els permet transferir la seva tecnologia i els seus coneixements a l’entorn productiu i enfortir els vincles amb el món empresarial. Per als estudiants és una oportunitat per incorporar-se a un entorn innovador que combina la supervisió acadèmica de la tesi amb la tutoria de les empreses en el marc d’un contracte laboral de tres anys de durada.
Actualment a Catalunya s’han posat en marxa més de 240 doctorats industrials a 176 empreses, des d’start-ups fins a grans companyies i en tots els àmbits.