25.11.2016 - 10:54
|
Actualització: 25.11.2016 - 11:54
La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya ha inaugurat aquest dimecres el seu nou laboratori d’anàlisi de l’esport, ubicat al Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) del campus Vic. El laboratori consta d’ordinadors d’altes prestacions i una pantalla tàctil equipada amb la versió professional del software Eric Sports, un programa de referència d’anàlisi del rendiment esportiu, utilitzat pels equips d’handbol, futbol sala i hoquei del FC Barcelona, així com l’equip de waterpolo femení del CN Sabadell, entre d’altres.
Amb aquest nou equipament, la UVic-UCC es converteix en la primera universitat catalana que incorpora l’anàlisi de dades al pla docent de CAFE (Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport) i a la seva activitat investigadora. “Som i volem ser pioners en l’anàlisi de l’esport en l’àmbit acadèmic, i estem convençuts que tenim molt de camp per recórrer”, ha afirmat el director del CEEAF, Javier Peña. Segons Peña, tan important és “dotar els futurs professionals d’uns coneixements i recursos molt valorats en un mercat laboral que cada vegada els demanda més, com apostar per la recerca en l’anàlisi de l’esport”.
L’acte d’inauguració l’ha presidit el degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH), Eduard Ramírez, que ha qualificat aquest nou equipament d’un pas més en l’aposta de la UVic-UCC pels estudis de CAFE i per la formació a partir de les noves tecnologies. “La clau de l’èxit rau en les persones compromeses que, fent xarxa, han cregut i creuen en aquest projecte”, ha afirmat Ramírez segons el qual “els valors del treball en equip basats en la generositat, la humilitat, la confiança, l’entusiasme i el compromís” han permès tirar endavant aquest projecte.
Representants d’Eric Sports també han participat a l’acte d’inauguració del laboratori, a través del qual l’empresa es converteix en partner de la Universitat. “La videoanàlisi és cada vegada més important i esdevé imprescindible en l’esport d’elit, però malgrat que tenim una eina de software molt potent, aquí encara no existeix prou gent formada en la matèria”, ha explicat el CEO de l’empresa, José Antonio Conde. Per això “volem contribuir a formar els futurs professionals en aquest àmbit, però també volem millorar nosaltres i el nostre producte a través de l’entrada a la universitat”, ha dit. Per la seva banda, Jordi Urquija, director tecnològic d’Eric Sports, ha fet una demostració real del ventall de possibilitats de què disposa el software. Segons ha explicat, “es basa en la combinació de l’enregistrament de dades amb l’anàlisi de vídeos i de gràfiques”, i es concreta en “etiquetar accions, enriquir-les i seleccionar la informació que ens és més rellevant per elaborar un document que serà la base de la xerrada tècnica de l’entrenador a l’equip”.
Conferència de Xesco Espar
L’acte ha acabat amb la conferència “Guanyar o perdre: de l’anàlisi quantitativa a la qualitativa” de Francesc “Xesco” Espar, exjugador i exentrenador del primer equip d’handbol del FC Barcelona, que també compta amb una llarga trajectòria com a docent i com a coach en l’àmbit de l’esport. Espar ha partit de la seva experiència personal per demostrar la importància de l’anàlisi esportiva d’alt nivell, i ha vinculat la formació acadèmica i la recerca amb els resultats esportius. “Els resultats de la tesi doctoral sobre tàctica en l’handbol que havia estat treballant em van servir per traçar i avalar el model de joc del primer equip del Barça quan en vaig ser entrenador, i ens van permetre guanyar la Copa d’Europa el primer any que era al càrrec i la Lliga el segon, amb un equip que venia de quatre temporades en blanc”, ha explicat.
Per Xesco Espar, espais com el que s’ha inaugurat a la UVic estableixen les bases d’una millor teoria dels esports col·lectius que, segons afirma, “durant molt de temps han estat ensenyats i entrenats des d’una òptica individual per falta d’una anàlisi tàctica col·lectiva”. El conferenciant també ha animat el públic, format majoritàriament per estudiants de CAFE, a “no deixar mai d’invertir en formació”.