La UVic-UCC i la Fundació TICSalut elaboraran un protocol per millorar l’atenció dels malalts crònics

VilaWeb
14.01.2016 - 09:59
Actualització: 14.01.2016 - 10:59

La Càtedra TIC Salut de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), amb la col·laboració de la Fundació TICSALUT i de la Càtedra de Serveis Socials, definirà el vocabulari que utilitzaran per a comunicar-se els serveis de l’àmbit social que atenen malalts amb cronicitat avançada. Agilitzar la comunicació dels serveis assistencials millorarà, de retruc, l’atenció que reben els pacients amb malalties cròniques i un pronòstic de vida limitat. El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña; el president d’EsteveTeijin, Antoni Esteve i el director de la Càtedra TIC Salut, Francesc García Cuyàs, van signar ahir un conveni de col·laboració per impulsar la iniciativa.

El projecte es preveu d’un any de durada i també compta amb el suport del Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS). Tal com va explicar el doctor García Cuyàs, la Càtedra TIC Salut elaborarà un vocabulari codificat “per tal de crear uns estàndards que es puguin elevar a tots els sectors”. Aquesta eina, ha de permetre als professionals del Model d’Atenció a la Cronicitat Avançada (MACA) de la Generalitat compartir amb més facilitat informacions i dades. En el context clínic, tal com va assegurar García Cuyàs no es pot utilitzar el llenguatge natural, que emprem les persones habitualment, perquè és espontani i variable en funció del context. La definició del vocabulari codificat facilitarà la comunicació estandarditzada entre els diversos equips i fonts d’informació dels serveis socials.

Cas d’ús als serveis socials i assistencials del territori

El projecte contempla el desenvolupament d’un cas d’ús a l’entorn de Vic, amb la identificació de les problemàtiques i respostes dels serveis previstos en el context de l’atenció social. També s’estudiaran en profunditat els vocabularis existents en aquest àmbit a la resta de Catalunya i d’Europa. L’estandardització en les comunicacions és un tema que els experts consideren poc definit a nivell internacional i el projecte de la UVic-UCC pot resoldre’n alguns dels dèficits.

Exemple de col·laboració Universitat – empresa

El president de EsteveTeijin Healthcare, Antoni Esteve, va mostrar la seva satisfacció amb l’acord i va assegurar que demostra l’encert de la col·laboració entre el sector privat i l’àmbit acadèmic. Per Esteve, aquesta relació “aporta valor i té impacte social ja que reverteix en els malalts crònics”. Per part del rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, el conveni “comporta un reforçament de la transferència de coneixement a empreses i institucions”. A més, va destacar que aquest coneixement que es desenvolupa “hauria de confluir en la futura facultat de Medicina de la UVic-UCC”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem