La Universitat de Vic comença a rebre els primers documents amb el llegat de l’escriptor Emili Teixidor

  • El servei de biblioteca farà una anàlisi de tot el material i després el digitalitzarà perquè es pugui consultar lliurement

VilaWeb
Pep Comeres
08.07.2017 - 08:42
Actualització: 08.07.2017 - 10:42

Manuscrits, llibres de lectura, guions de ràdio, el carnet que l’autoritzava a fer de professor, el títol de periodista, el Doctor Honoris Causa de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) o la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Aquests són alguns dels documents que els responsables de la Biblioteca Ricard Torrents de la UVic-UCC ja han començat a rebre del fons documental propi de l’escriptor i pedagog de Roda de Ter (Osona), Emili Teixidor. El volum de documents es divideix en tres grans blocs: la seva biblioteca personal, la documentació personal i els objectes personals, entre els quals desenes de guardons i premis literaris de primer nivell. En declaracions a l’ACN, el rector de la universitat, Jordi Montaña, ha destacat que amb la cessió del llegat “tenim l’oportunitat no només de fer reviure la seva obra, que sempre hi serà, sinó d’anar més enllà i posar de relleu la figura d’Emili Teixidor”.

“El fons personal de l’Emili Teixidor és un fons amb molt d”interès”, ha assenyalat Mireia Salgot, directora de la Biblioteca Ricard Torrents de la UVic-UCC. En total, la donació inclou uns 4.000 volums que formaven part de la biblioteca personal de Teixidor, bàsicament assaig i novel·les, a més dels llibres que utilitzava a l’escola i a la universitat en la seva època d’estudiant. Salgot ha destacat que també hi ha manuscrits originals i objectes vinculats a la seva trajectòria personal, com els quatre títols universitaris – Dret, Filosofia i Lletres, Periodisme i Magisteri – o el Premi Crítica Serra d’Or de Literatura i Assaig que va guanyar l’any 1980 per ‘Sic trànsit Glòria Swanson’. Els documents també podrien incloure obra inèdita, ha explicat Salgot, i també s’han trobat cartes que mostren la relació que Teixidor tenia amb els seus editors.

“Els seus hereus sempre han vetllat la voluntat de Teixidor perquè el seu fons arribés a la UVic i la universitat el pogués conservar i donar-ne difusió”, ha explicat la directora de la biblioteca. La donació d’aquest fons, doncs, formalment ha implicat el traspàs de la seva titularitat a la UVic-UCC, perquè s’ocupi del tractament arxivístic i físic, així com de la catalogació i digitalització.

“L’objectiu número u primer és saber exactament què hi ha”, ha assenyalat la directora. Tot segui, la universitat s’assegurarà que tot quedi “ben descrit i ordenat” per poder-ho localitzar en qualsevol moment i procurar que les condicions de preservació siguin les idònies. Mireia Salgot ha apuntat que, “un cop tinguem això fet, la idea és donar-li la màxima difusió possible”.

En aquest sentit, la directora de la biblioteca considera que “s’entén que els fons personals dels autors prenen sentit en el moment en què s’obren al món, i no es limiten a un espai de consulta concret”. En el cas del fons de l’Emili Teixidor, però, encara no s’ha determinat exactament com es farà la difusió. De fet, tot el procés de rebuda, anàlisi, ordenació, preservació i digitalització podria durar dos cursos.

Documentació de primera mà per estudiar “a fons” l’obra i la figura de Teixidor

Tot i això, Salgot ha explicat que, normalment, amb altres fons d’aquest tipus es creen pàgines webs personals de la figura i es digitalitza tot allò que es pot perquè “qualsevol persona del món pugui accedir-hi i fer-ne ús, ja sigui pel seu estudi o recerca”. De fet, l’interès de la universitat passaria per aquí, en el sentit que el fons s’obri als investigadors perquè “d’aquí en pugui sorgir una activitat de recerca”. Així, tots aquells que vulguin estudiar a fons l’obra d’Emili Teixidor “tindran documents de primera mà per poder-ho fer”, ha assenyalat el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña.

La cap del Servei de Gestió Documental i Arxiu, Núria Cañellas, que s’ha encarregat de la recepció dels primers documents ha explicat que entre les troballes, s’ha descobert documentació corresponent a l’època en què Emili Teixidor era professor i, concretament, les actes de les notes que ell posava als alumnes quan feia classe. També s’hi troben diversos manuscrits de les seves obres i d’altres mecanografiades. Segons Cañellas, el fons es troba en molt bon estat de conservació, la qual cosa en facilitarà tota la feina. Entre les curiositats que de moment s’han trobat, hi ha una capsa amb unes ulleres de l’escriptor. “És curiós poder veure allò que veien els seus ulls”, ha assenyalat Cañellas.

“Un llegat per a tot el país”, que la UVic-UCC guarda en custòdia

El 23 de febrer del 2012, la Universitat de Vic atorgava el primer Doctor Honoris Causa del centre a Emili Teixidor, motiu pel qual el rector, Jordi Montaña, també el recorda amb certa emotivitat. “El vaig trucar per saber si acceptaria i ell em va dir que sí, que era un honor, i la veritat és que li va fer molta il·lusió, no s’ho esperava”, ha relatat. Per Montaña, l’acte de recepció del guardó a l’Aula Magna de la UVic-UCC va servir per “reforçar els vincles històrics que ell tenia amb la universitat, però d’una manera molt emocional”.

“El fet que ell apreciés tant el reconeixement que se li va donar explica en part el llegat que ens ha fet”, considera Montaña, que afegeix: “un llegat que té en custòdia la universitat, però que és un llegat per a tot el país”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem