27.01.2016 - 09:48
|
Actualització: 27.01.2016 - 10:48
La Llotja de Vic i el Consell Empresarial d’Osona organitzen aquest dissabte una mostra que girarà al voltant de la tòfona silvestre. La jornada començarà amb una taula rodona amb experts del sector que parlaran sobre l’estat de la qüestió en matèria de gestió forestal, aprofitament i preservació de la tòfona silvestre. Per la seva banda, els cuiners del col·lectiu Osona Cuina proporcionaran als assistents una degustació de productes amb tòfona. Segons el president de la Llotja, Josep Puigdollers, es tracta d’una gran oportunitat “per poder conèixer de primera mà totes les possibilitats que pot oferir quest producte i conversar amb els cuiners”. A més, des de dissabte i fins el 14 de febrer, una vintena de restaurants oferiran menús en què la tòfona serà l’element central.
La jornada de dissabte començarà amb una taula rodona en què participaran Sergi Garcia, investigador associat del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani, Josep Alhama, secretari de l’Associació de tofonaires d’Osona i Berguedà i Jordi Ardenuy, membre de la taula de preus de la Llotja de Vic.
L’objectiu d’aquesta taula rodona serà sotmetre a debat la gestió forestal per a la conservació, aprofitament i preservació de l tòfona silvestre. El president de la Llotja, Josep Puigdollers, ha explicat que entre d’altres qüestions, es tractarà la dificultat amb la que es troben actualment els tofonaires per poder anar a buscar la tòfona al bosc i també es recollirà una de les demandes d’aquestes professionals perquè l’administració actuï en els casos de tofonaires furtius. Seguidament, el xef Nandu Jubany oferirà una ponència gastronòmica sobre la tòfona acompanyada d’una demostració.
L’acte finalitzarà a la 1 del migdia amb una degustació i maridatge a càrrec dels cuiners del col·lectiu Osona Cuina, que s’acompanyarà amb una mostra de productes amb tòfona obert al públic. El disseny de l’activitat permetrà que cuiners i públic puguin interactuar. En aquest cas, els cuiners explicaran tècniques i característiques del producte amb l’objectiu d’acostar la tòfona al gran públic.
Les jornades tindran lloc a l’Edifici El Sucre de Vic i la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, inaugurarà la jornada.
La mostra d’aquest dissabte serà el tret de sortida de les jornades gastronòmiques de la tòfona d’Osona, que s’allargaran fins el 14 de febrer, on es podran degustar menús amb tòfona a diferents restaurants de tota la comarca d’Osona. Els restaurants que participen a les jornades són Arka, Auro, Bardaguer, Ca la Manyana, Ca la Mercè, Ca la Teresona XXI, Ca l’Ignasi, Can Jubany, Can Xarina, Divicnus, DO Vic, Fonda Sala, La Rectoria d’Orís, L’Antiga Fonda, L’Estanyol, L’Olla dels Experiments, Okashii, Torres Petit, VicFood Gastrobar i Xic.
Per la seva banda, el xef Nandu Jubany ha reivindicat que tot i que ja fa anys que utilitzen la tòfona als seus plats, el fet de poder oferir unes jornades gastronòmiques al voltant de la tòfona “fa que vingui més gent al restaurant i situa la comarca d’Osona com un destí gastronòmic i la posa al mapa”.
Des de l’organització de les jornades, Joan Panadès ha explicat que l’esdeveniment és un intent per aglutinar totes les iniciatives que existeixen a la comarca al voltant de la tòfona. En un futur proper, als organitzadors els agradaria poder ajuntar totes aquestes activitats sota una única marca, ‘Tòfona d’Osona’, i muntar “un gran calendari de la tòfona”.