22.02.2016 - 10:15
|
Actualització: 22.02.2016 - 11:15
L’arquitecte sevillà Santiago Cirugeda ha liderat aquesta setmana un taller organitzat pel Centre d’Arts Contemporànies de Vic on han participat una dotzena de persones entre arquitectes tècnics, educadors i investigadors socials. Del seu treball tant a nivell tècnic com jurídic per presentar propostes per a la rehabilitació de la zona adobera de la ciutat, Cirugeda ha explicat que un treball integral tindria un cost de 40 MEUR. La major part del pressupost se l’emportaria les obres per construir un mur de contenció que evités una eventual inundació. D’altra banda, s’ha proposat donar al complex diferents usos que combinin habitatge, restauració, oci i tallers d’artesans de diferents disciplines.
No és cap secret que l’estat actual de les adoberies de Vic és ruïnós. Malgrat això, el complex adober és un enclavament de gran valor patrimonial que des que va entrar en desús amb la crisi del tèxtil, ha patit un greu deteriorament. Per evitar-ne la desaparició, l’any 2009, les adoberies es van declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) gràcies al moviment ‘Salvem les adoberies’.
Després que el grup liderat per Satiago Cirugeda hagi fet un estudi de diagnosi sobre l’estat de les adoberies, han constatat que la situació no és l’òptima per a un complex d’aquestes característiques. És per aquesta raó que el grup ha decidit presentar una queix administrativa a la Generalitat instant-la a que apliqui un major control a l’estat de conservació de les adoberies i també controli “de més a prop” les obres que s’estan duent a terme de manera “informal”. “Hem engegat la màquina”, ha afirmat Cirugeda. A més, també ha destacat que hi ha pendents reunions entre propietaris i administració que s’han de produir aquest setembre.
Precisament, el model de gestió que proposen des del col·lectiu és un combinat entre la part pública i la privada. Santi Cirugeda ha dit que aquest és un element clau, sumat al fons social que incorpori el projecte, perquè estaments europeus es puguin mirar el pla amb bons ulls i vulguin ajudar a finançar-lo. El cost de rehabilitació que han estimat, de 40 MEUR en total, necessitarà d’ajudes europees per fer-lo factible, ha dit l’arquitecte.
Però perquè els ciutadans també hi puguin dir la seva, des d’aquest grup de treball liderat per Cirugeda, expert en l’àmbit del reciclatge urbà, s’ha creat un web (adoberies.wordpress.com) a través del qual s’anirà penjant tota la informació que han anat recollint i els documents que han elaborat. Cirugeda ha assenyalat que fa uns anys es va crear una plataforma per “salvar” les adoberies, “però ara cal tornar-les a salvar donant-los nous usos”.
L’arquitecte sevillà ha assenyalat que el futur de les adoberies passa per donar-hi usos “compartits” entre l’administració i la propietat i que passen per la restauració, l’oci, els habitatges o tallers d’artesans, però també per un centre d’interpretació que expliqui què són les adoberies i la seva història. D’altra banda, les escoles o entitats del tercer sector, com l’associació Tapís, que ja hi treballa, “també hi haurien de tenir cabuda” amb l’objectiu de dinamitzar la zona. La diversificació dels usos respon a la necessitat de crear un barri viu i on es generi activitat durant tot el dia, ha explicat Cirugeda.
Cirugeda espera que el treball d’aquests dies serveixi per a reactivar el debat sobre la rehabilitació de les adoberies i que tant l’administració, els propietaris, però també els ciutadans, es puguin implicar en un futur projecte.