La nova depuradora de Sant Quirze de Besora garantirà el sanejament a més de 2.000 habitants

  • Rull emfasitza que actuacions com aquesta "demostren el compromís de les institucions d'aquest país amb el desenvolupament sostenible"

VilaWeb
Pep Comeres
07.11.2016 - 17:15
Actualització: 07.11.2016 - 18:15

La nova depuradora de Sant Quirze de Besora (Osona), inaugurada aquest dissabte pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, garantirà el sanejament de les aigües residuals de més 2.000 habitants. Aquesta infraestructura ha tingut un cost de dos milions d’euros aportats íntegrament per la Diputació de Barcelona. La conselleria de Territori i Sostenibilitat ha informat que aquesta és la depuradora 504 de Catalunya i ha detallat que amb la seva posada en funcionament es cobrirà “el sanejament del 97% de la població catalana”. A l’acte d’inauguració també hi ha assistit la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; l’alcaldessa de Sant Quirze de Besora (Osona), Rosa Vestit, i el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca. “Volem ser un país digne, de progrés i el medi ambient n’és un factor clau perquè ho sigui”, ha emfasitzat el conseller. Segons Rull, actuacions com aquesta “demostren el compromís de les institucions d’aquest país amb el desenvolupament sostenible”.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) assumirà els costos d’explotació (quantificats en 117.000 euros anuals) d’aquesta instal·lació, que permetrà tornar al riu Ter l’aigua sanejada i que té una capacitat per tractar un cabal de 600 m3/dia. La nova depuradora està dissenyada per a tractar les aigües residuals d’una població de 2.150 habitants.

L’Ajuntament de Sant Quirze i el Consell Comarcal d’Osona, que és l’administració responsable de la depuradora, han aportat assessorament tècnic al projecte. En aquest sentit, Rull ha remarcat “la conjunció perfecta que s’ha donat” entre les quatre administracions, que ha fet possible que “les coses funcionin millor”.

El sistema de sanejament de Sant Quirze de Besora es basa en una depuradora biològica de fang actiu amb rizocompostatge. Un cop l’aigua és recollida de la xarxa de clavegueram, aquesta és transportada mitjançant els col·lectors en alta a la planta per al seu tractament.

La comarca d’Osona disposa de 30 depuradores en servei: Alpens Bingrau, Can Branques, les Cases Noves, Centelles, Folgueroles, Fussimanya, Manlleu, Masia Perafita, Muntanyà, Olost, Prats de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Besora, Santa Maria de Corcó – l’Esquirol, Sentfores-La Guixa, Serrabonica, Seva, Taradell, Tavertet, Tona, Valls de Ges-Torelló, Vic, Vidrà, Viladrau, Vilalleons, i un pretractament (Montesquiu), les quals garanteixen el sanejament del 95% de la comarca.

“L’ACA és una autèntica estructura d’Estat i d’aquesta manera s’ha arribat al 97%” de la població catalana que gaudeix d’aquest tipus d’infraestructures de sanejament, ha comentat el conseller, que ha afegit que arribar al 100% de la població “suposa una inversió de 1.200 milions d’euros”. “Hem sanejat econòmicament l’ACA i ara tindrem recursos per fer més inversions”, ha volgut subratllar Rull durant la inauguració de la nova depuradora.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any