La Llotja de Contractació de Vic creu que l’anunci de l’OMS sobre les carns crea “alarma i confusió” entre la societat

  • El president de l'ens es mostra tranquil perquè els productors del territori "estan fent les coses ben fetes"

VilaWeb
28.10.2015 - 09:19
Actualització: 28.10.2015 - 10:19

El president de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, Josep Puigdollers, ha assenyalat que l’informe sobre els riscos potencials de consumir carn processada, elaborat per l’Agència Internacional de Recerca en Càncer, que depèn de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), crea “alarma i confusió” entre la societat. En declaracions a l’ACN, Puigdollers ha dit que “no ens fa gota de gràcia llegir una notícia així”, però s’ha mostrat a l’expectativa de conèixer els detalls de l’informe, veure quin abast agafa i valorar com afectarà el sector. Amb tot, el president s’ha mostrat “molt tranquil” perquè els productors el territori “estan fent les coses ben fetes”. Tot i això, Puigdollers ha assenyalat que un consum “abusiu” i continuat de carn processada podria arribar a ser tan nociu com l’alcohol o el tabac.
El president de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, Jose Puigdollers, s’ha queixat del fet que amb l’informe de l’OMS, “no s’ha profunditzat massa”. Pel president de l’ens, el problema amb la carn processada, “jo penso que ve bàsicament pels fumats”, en referència bàsicament a l’anomenat bacó i a les salsitxes i embotits.Pel president, tot plegat és un qüestió d'”abús” d’aquest tipus d’aliments. “Que una persona es mengi deu o quinze salsitxes al dia, o 20, és com el que abans fumava tres paquets de tabac o el que es bevia tres combinats al dia”, ha explicat.

Puigdollers ha assenyalat que cal que les manifestacions de l’OMS sobre el fet que la carn vermella sigui “probablement” cancerígena, s’agafin “amb cautela”. “A mi m’agradaria saber exactament quina quantitat de carn vermella menja cada persona. Qui menja tres filets cada dia, o tres entrecots cada dia?”, s’ha preguntat. I ha especificat que el preu és un dels factors que impossibilita que se’n pugui menjar a diari en grans quantitats.

Com a productor i veterinari, Puigdollers ha assegurat que l’anunci de l’OMS li preocupa, però també preocuparà als industrials “que son els que han de mirar què passa exactament amb els processos”. Puigdollers creu que degut a aquest anunci, “sempre hi haurà un tant per cent de gent que dirà que no en menja, és lògic”, però confia en la “bona feina” que fan els productors de carn i que ofereixen un producte de qualitat que el consumidor “sabrà valorar”.

Puigdollers ha destacat que “mai a la vida hi ha hagut tants controls organolèptics i sanitaris a la carn com ara”, tant en carn de vedella, com de xai, com tampoc de porc; encara que aquesta última alguns la considerin, segons la peça, com a carn blanca.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem