06.07.2016 - 09:08
|
Actualització: 06.07.2016 - 11:08
La JONC culmina el seu encontre d’estiu amb el concert del proper diumenge 10 de juliol a l’Auditori l’Atlàntida, on els joves músics han estat treballant les peces que formen part del programa amb professos procedents d’arreu d’Europa des del passat 3 de juliol.
Sota la direcció de Pablo González, i acompanyada de la Polifònica de Puig-Reig, la formació farà front per primera vegada a la 9a de Beethoven, un programa que completen l’Adagio de la 10a simfonia de Mahler i la marxa dels homes armats de La flauta màgica de Mozart.
El programa proposa una reflexió sobre la tradició musical com una carrera de relleus, és per això que les tres obres triades coincideixen en el moment crepuscular dels seus autors, i van ser escrites en unes condicions físiques premonitòriament precàries.
Mozart va escriure La flauta màgica en els seus últims mesos de vida, igual que Beethoven quan va fer front a la seva novena simfonia. Al seu torn, Mahler, va començar a escriure la seva desena simfonia a l’últim estiu de la seva vida. Les tres obres han estat seminals: la de Mozart, obrint camins nous a l’opera alemanya del segle següent; la de Beethoven, establint nous llenguatges musicals i la de Mahler, deixant una forta empremta a l’escola vienesa.
ELS SOLISTES
Els solistes dels concerts a l’Atlàntida de Vic i el Palau de la Música Catalana seran la soprano Carmen Solís, la mezzosoprano Cristina Faus, el tenor Gustavo Peña i el baríton Miquel Ramón.
Carmen Solís s’ha format en piano, cant i música. Els seus recents i pròxims compromisos inclouen: Cio-cio-san a Madama Butterfly a l’Òpera d’Oviedo i a Gijón, Nedda al Teatro Municipal de Santiago de Chile i Rosa al Teatro de la Zarzuela de Madrid.
La mezzosoprano Cristina Faus ha estudiat cant amb Ana Luisa Chova Entre els seus recents i propers compromisos s’inclouen L’Indovina al Palau de la Música de Valencia, Otello al Palau de les Arts i Götterdämmerung al Gran Teatre del Liceu.
El tenor Gustavo Peña va iniciar els seus estudis de cant amb D. Mario Guerra. Posteriorment es trasllada a Santa Cruz de Tenerife, on obté la titulació superior sota la direcció de María Orán. Entre els seus recents i propers compromisos destaquen concerts amb la la Freiburger Barokorchester, Dutch Radiokammer Orchester, Staatskapelle de Berlin i San Francisco Symphony Orchestra entre d’altres.
El baríton Miquel Ramón va estudiar cant al Conservatori de València amb Ana Luisa Chova i posteriorment amb Aldo Baldin, Juan Oncina i Felisa Navarro. Ha col·laborat amb orquestres espanyoles i internacionals com la Orchestra Santa Cecilia di Roma, Orchestra Nazionale de la RAI de Turín, Toronto Symphony Orchestra o Los Angeles Philharmonic.
Les dades del concert: 10 de juliol: Atlàntida de Vic, a les 18h
Programa:
Beethoven, Simfonia núm. 9
Mahler, Simfonia núm. 10: adagio
Mozart: La Flauta màgica: marxa dels homes d’armes
Direcció, Pablo González
Polifònica de Puig-reig
Solistes:
Maria Pujades (soprano)
Tànit Bono (mezzosoprano)
Joan Francesc Folqué (tenor)
Carles Pachón (baríton)
La Jove Orquestra Nacional de Catalunya neix el setembre de 1993 amb el nom de Jove Orquestra Simfònica de Catalunya (JOSC) i el 1999 passa a anomenar-se JONC. El projecte va ser dirigit per Josep Pons des de la seva fundació fins a l’any 2001, any en què Manel Valdivieso n’agafa el relleu com a director artístic.
L’any 1999 es constitueix la Fundació JONC per aglutinar el nombre creixent d’iniciatives que en el seu sí van prenent forma. El seu Patronat està integrat per diversos representants de la Generalitat de Catalunya, del cercle cultural i musical català.
Des del seu naixement, els objectius principals de la JONC han estat facilitar una formació orquestral integral als joves músics del nostre país i col·laborar activament en la seva inserció professional. Així mateix, s’ha vetllat per oferir un producte cultural de la màxima qualitat, tot apropant-lo a tots els públics, amb una clara vocació social i pedagògica.