La investigació policial ratifica que els focus contaminants de l’aigua de Torelló eren a Covit i Vem

  • Les defenses dels acusats han buscat els errors en un atestat ampli i complex per rebaixar-ne la credibilitat

VilaWeb
Pep Comeres
15.12.2015 - 08:39
Actualització: 15.12.2015 - 09:39

La investigació dels Mossos d’Esquadra va concloure que dels pous de les empreses metal·lúrgiques Covit i Vem de Torelló venien els focus contaminants a les aigües del poble i del riu Ges. Així ho ha ratificat un dels responsables de la investigació policial, que ha testificat en la primera sessió del judici per la contaminació a l’agua del 1991 al 2001 i que se celebra aquesta setmana a l’Audiència de Barcelona. “Està claríssim que aquest pou està súper contaminat”, ha assenyalat el testimoni. Les defenses dels tres acusats, per la seva banda, han buscat els errors en un atestat ampli i complex per rebaixar-ne la credibilitat.

Un dels responsables de la investigació de la contaminació de l’aigua de Torelló ha afirmat aquest dilluns que el vessament de residus va ser “continuat en el temps”. Aquesta és una de les principals conclusions del conjunt de diligències que es van dur a terme a partir del 2001; una investigació “molt llarga” i “costosa”, tal com havia subratllat la fiscal en les qüestions prèvies del judici.

L’atestat va determinar que els focus contaminants provenien de les metal·lúrgiques Covit i Vem, que utilitzaven percloroetilè (PER), dissolvent industrial organoclorat que servia per netejar i desengreixar i que generaven residus líquids com el tricloroetilè i el tetracloroetilè, molt tòxics. El testimoni ha destacat que en els pous de captació d’aigües de les seves instal·lacions hi havia una concentració molt alta d’aquests productes i n’ha subratllat l’elevada toxicitat, ja que no són biodegradables i es poden arribar a acumular “per molts anys”.

En una inspecció el març del 2001 es va detectar que un tub de conducció d’aigües residuals de Covit anava directament al Ges sense passar per la depuradora i un altre tub s’havia connectat feia poc a l’estació. També es va comprovar que s’havien instal·lat sistemes de recollida de residus quan havien començat les inspeccions, tal com ha explicat el responsable de la investigació que ha testificat, i que ha assenyalat,a més, que el pou de Covit es trobava ocult a les instal·lacions. A Vem, hi havia un pou que rebia les infiltracions de productes i l’empresa en reutilitzava l’aigua, segons el testimoni.

Per la seva banda, les defenses han posat de relleu errors de la investigació per restar-ne credibilitat, com un desajust en la quantitat de residus. Aquest responsable de la investigació policial, però, ha defensat que eren errors mínims i, fins i tot, poc rellevants en una investigació molt complexa i dilatada en el temps.

En la primera sessió també ha declarat un testimoni citat per la defensa, un responsable de les finances del grup metal·lúrgic, que ha explicat que en una ocasió havia anat a comprar una garrafa del dissolvent. Amb aquest testimoni les defenses haurien volgut demostrar que aquest producte es podia adquirir amb relativa facilitat, segons han apuntat fonts de les acusacions a l’ACN, que han puntualitzat que no es jutgen litres de PER vessats, sinó tones.

El judici s’allargarà durant tota la setmana, amb una quarantena de testimonis i perits. Aquest dimarts declararan la resta dels responsables de la investigació policial i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, entre altres. S’espera que els tres acusats responguin a les preguntes de les parts dijous.

Segons la fiscalia i les acusacions –el Grup de Defenas del Ter (GDT), l’Ajuntament de Torelló i l’Agència Catalana de l’Aigua-, les empreses vessaven il·legalment els productes al riu Ges o als dos pous de captació d’aigües ubicats a les instal·lacions. El vessament continuat va provocar la contaminació de les aigües superficials del Ges i del seu ecosistema natural, així com de l’aqüífer i dels pous de captació d’aigua potable de Torelló, fet que va provocar un risc greu per a la salut pública dels habitants.

El Grup de Defensa del Ter demana a les portes de l’Audiència que la contaminació “no quedi impune”

El Grup de Defensa del Ter (GDT), personada com a acusació popular, ha concentrat alguns dels seus membres, així com diputats del Parlament, a les portes de l’Audiència de Barcelona abans de l’inici del judici. L’entitat ha recordat que va ser l’any 2.000 quan anàlisis realitzades a l’aigua de les aixetes de Torelló van detectar la presència de tricloretilè i percloroetilè, dos compostos tòxics i cancerígens, en concentracions superiors a les màximes permissibles i que, poc després, van ser trobats els dissolvents contaminants al pou de captació d’aigua potable de les piscines de Torelló.

Va començar aleshores la investigació que acabaria localitzant grans concentracions en els pous de les dues metal·lúrgiques situades al polígon Puigbacó. El GDT ha celebrat que finalment el cas hagi arribat a judici i ha destacat, en un comunicat, la seva persistència davant els “intents d’arxivament de la causa i dilació per part dels advocats de la defensa, un bufet d’exmagistrats de l’Audiència Nacional”. El Grup de Defensa del Ter remarca que “el risc causat a la salut pública va ser enorme” i demana que la contaminació “no quedi impune”.

El grup també reclama recuperar l’aigua de Torelló, ja que els pous municipals de la zona de les piscines es van clausurar el 2001 i encara ho estan, i han lamentat que les tasques de descontaminació s’hagin hagut d’assumir fins ara amb fons públics.

Les anàlisis en diversos punts van trobar concentracions dels dissolvents clorats en proporcions de fins a 2,4 milions de micrograms per litre, quan el màxim permès era de 10 micrograms per litre. Les despeses de descontaminació i neteja van costar 1,2 milions d’euros a l’ACA i l’Ajuntament de Torelló, però segons el Grup de Defensa del Ter una àmplia zona del subsòl propera als pous i a l’aqüífer del riu Ges encara està contaminada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies