Vic

La formació, la creació de nous públics i l’articulació del sector, objectius del Pla Integral de la Música de Catalunya

  • El document proposa gairebé un centenar d'accions a realitzar a curt termini i s'ha elaborat conjuntament amb el sector musical del país

VilaWeb

Pep Comeres

16.09.2016 - 06:06
Actualització: 16.09.2016 - 08:06

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presidit aquest dijous la presentació del Pla Integral de la Música de Catalunya en el marc del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV). Es tracta d’un document que conté sis objectius estratègics i gairebé un centenar d’accions a realitzar a curt termini. Vila s’ha mostrat molt satisfet amb la feina feta i ha exposat que el document s’ha elaborat “conjuntament amb el sector”. De fet, hi ha participat més de 30 entitats i 90 persones diferents. Entre els objectius estratègics, s’hi troba l’articulació i vertebració del sector de la música; la potenciació de la formació musical; la creació de nous públics; l’optimització dels recursos públics; la potenciació dels dos mercats estratègics que hi ha a Catalunya relacionats amb la música –el MMVV i la Fira Mediterrània- i la creació de les eines necessàries per afavorir la internacionalització de la música produïda al país.

El Pla Integral de la Música de Catalunya neix amb l’objectiu de ser un marc permanent d’interlocució entre el Departament de Cultura i les altres administracions competents en matèria cultural amb el sector de la música del país. L’objectiu és, segons ha informat aquest dijous el conseller de Cultura, decidir conjuntament les polítiques més adequades per assolir els objectius estratègics del sector. Vila ha estat acompanyat durant la presentació del Pla pel director de l’àrea de música de l’ICEC, Albert Bardolet, qui ha volgut subratllar que el nou Pla “no és un document, sinó una nova relació que s’estableix a partir d’ara entre el sector de la música i les entitats competents en matèria cultural”.

El nou document parteix d’una anàlisi prèvia del sector, que detecta diverses problemàtiques. Segons ha explicat Bardolet, algunes de les conclusions a les quals s’ha arribat són que el sector de la música és el més ric i complex de tots els sectors culturals en relació a la seva diversitat i, per tant, cal una millor vertebració; la constatació que cal clarificar aspectes fiscals, laborals i de drets de propietat intel·lectual; l’aposta per la formació com a element per dignificar la professió i obtenir més públic; la necessitat d’obtenir dades reals per valorar la seva magnitud i destinar-hi els recursos adequats; la necessitat que el sector s’expressi a través dels mitjans de comunicació; o la necessitat d’elaborar una mirada integral i transversal que revisi les polítiques públiques actuals.

Davant d’aquestes premisses, els impulsors del Pla han definit sis objectius estratègics del sector, que són: articular i vertebrar el sector de la música atenent a la seva diversitat; potenciar la formació musical; desenvolupar i crear nous públics; optimitzar l’impacte dels ajuts del Departament de Cultura; potenciar i optimitzar els dos mercats estratègics existents a Catalunya relacionats amb el sector de la música; i crear el marc necessari per afavorir la internacionalització de la música produïda a Catalunya.

A banda d’aquests sis grans objectius, el Pla també compta amb 17 objectius estratègics i 96 accions concretes a realitzar a curt termini. Entre aquestes, destaca l’impuls de l’Acadèmia Catalana de la Música com a organisme representatiu del conjunt del sector; la creació d’uns grans premis de la música; o la creació d’una comissió permanent formada per les conselleries de Cultura i Ensenyament per treballar més coordinadament amb polítiques i projectes concrets que impliquin les dues conselleries.

Segons ha avançat Bardolet, el Departament de Cultura vol que aquest document comenci a desplegar-se a partir del 2017, tot i que encara falta concretar el calendari d’implementació i quin pressupost s’haurà de destinar a cada acció.

El document és fruit de més de dos anys de reunions amb el sector en els quals s’han celebrat 37 comissions de treball; més de 74 hores de reunions amb una trentena d’entitats i associacions implicades; més de 90 persones diferents externes al Departament de Cultura i més de 20 persones del Departament involucrades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem