31.05.2017 - 08:04
|
Actualització: 31.05.2017 - 10:04
La Conferència General de Política Universitària ha donat llum verda a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). D’aquesta manera, la capital d’Osona oferirà a partir del curs 2017-2018 un nou Grau dirigit a un màxim de 80 alumnes. El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, ha assenyalat que el vistiplau es tractava del darrer pas que culmina cinc anys de gestació d’un projecte “cabdal” per a la Catalunya Central. La dualitat entre Vic i Manresa també es farà present en la Facultat de Medicina ja que els dos primers cursos s’impartiran des de la seu que s’ubicarà a l’antiga fàbrica Can Baumann de Vic, mentre que ja en el tercer curs Manresa disposarà d’una unitat docent. El rector ha destacat que “ara tenim un repte al davant que tot just comença perquè hem de demostrar al país que aquesta serà la millor Facultat de Medicina que hi haurà”. Tot i que la nova facultat s’inscriu a la UVic-UCC, els estudis seran privats i tindran un cost aproximat de 13.000 euros per curs.
La Conferència General de Política Universitària, òrgan que depèn de la Secretaria General d’Universitats del Ministeri d’Educació, ha atorgat 80 places a la futura Facultat de Medicina de Vic. Els alumnes, que s’escolliran a partir de nota de tall, es repartiran en dos grups i rebran les classes en català, castellà i anglès. Segons ha explicat el degà de la facultat, Ramon Pujol, “hem de preparar els alumnes perquè quan surtin al carrer d’aquí sis anys puguin donar resposta a les necessitats reals de la societat”. I el repte, ha afegit, és fer-ho “amb una metodologia moderna, una visó internacional i esperit de col·laboració”.
Segons ha explicat el degà, Ramon Pujol, la facultat iniciarà el curs el proper setembre a les instal·lacions de l’antiga fàbrica Can Baumann, a Vic, tot i que la Casa Ricart s’ha establert com a seu de manera provisional. Tot i això, en les properes setmanes Can Baumann començarà a acollir una gran activitat a nivell d’obres que haurà de permetre reformar-la i adequar-la a les necessitats de la universitat.
Si bé els dos primers cursos del Grau de Medicina s’impartiran a Vic i es faran activitats de simulació a Manresa en col·laboració amb la Fundació Althaia, no serà fins al tercer curs quan el Campus de Manresa acollirà una unitat docent. El degà Ramon Pujol ha puntualitzat que serà una facultat “que exercirà en dos campus”.
El president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut i tinent d’alcalde de Vic, Josep Arimany, ha explicat que el model de finançament dels estudis de Medicina tindrà un caràcter privat que no rebrà cap recurs de l’assignació que rep normalment la UVic-UCC pel contracte programa amb la Generalitat. En aquest sentit, Arimany ha assegurat que la nova facultat serà “totalment autosuficient”. El preu per curs s’estima en uns 13.000 euros. La facultat també comptarà amb un programa de beques propi, que té per objectiu garantir l’accés a alumnes amb menys recursos. Es preveu tenir entre un 15 i un 20% d’alumnat becat. Tot i que inicialment es preveia la concessió de 90 places, Arimany ha explicat que ja s’esperaven una petita rebaixa en el nombre i les 80 places és una xifra “que ens satisfà i és totalment viable”. Les matriculacions es podran efectuar a través del sistema general de preinscripció universitària de Catalunya.
Per Josep Arimany, el projecte satisfarà la demanda d’alumnes que volen estudiar medicina a Catalunya, que és cinc vegades més gran a l’oferta que s’ofereix. Segons un informe sobre demografia col·legial del Col·legi de Metges de Barcelona, Arimany ha explicat que s’estima que els propers deu anys es jubilaran 6.000 metges del total de 33.000 que hi ha actualment.
Treball conjunt entre Vic i Manresa
Per l’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes, Anna Erra, la nova facultat representa un “salt” a nivell de coneixement i de talent on hi surt guanyant tant Vic com Manresa. Tot i l’èxit de la fita, Erra ha recordat que “no ha estat fàcil arribar fins aquí perquè no tothom creia en el projecte des d’un principi”. Per la seva banda, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha assenyalat que és en la culminació del projecte de la facultat on es demostra l'”encert” de la federació entre les dues fundacions universitàries de la qual ja en fa tres anys. A més, pel batlle manresà, els nous estudis han d’ajudar “a fer més fort encara” el sector sanitari de la capital del Bages.