La Diputació de Barcelona impulsa la difusió de l’obra de Jacint Verdaguer

  • L’acord inclou un ampli programa d’activitats per a la conservació, la recerca i la difusió de l’obra de l’autor

VilaWeb
Pep Comeres
04.04.2017 - 09:17
Actualització: 04.04.2017 - 11:17

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, juntament amb l’alcalde de Folgueroles i president del patronat de la Fundació Jacint Verdaguer, Carles Baronet, han signat aquesta tarda, a Folgueroles, l’acta d’inici de tramitació del conveni de col·laboració per impulsar la difusió de l’obra de Jacint Verdaguer.

A l’acte han participat també el president del Consell Comarcal d’Osona, Jordi Roca i el diputat d’Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, entre d’altres personalitats.

La presidenta Conesa ha felicitat el municipi de Folgueroles i a la comarca d’Osona per la seva «decidida aposta per la cultura i l’emprenedoria en un territori ben musculat que posa en valor el patrimoni cultural, que representa Jacint Verdaguer, i fa un gran servei a Catalunya»

Conesa ha destacat també, que «la Diputació agraeix poder formar part d’aquest projecte que eleva el nivell del nostre país».

En aquest sentit, l’alcalde de Folgueroles, Carles Baronet, ha recordat «la feina desenvolupada per dues generacions de folguerolencs i com gràcies a aquest treball la Casa Museu Jacint Verdaguer ha complert el seu cinquantè aniversari i s’ha aconseguit la professionalització de la Fundació Jacint Vardaguer», tot agraint el suport de la corporació amb aquest acord que «és de molta importància per a Folgueroles, per a la figura del poeta i que preserva la cultura i la llengua catalana en un territori que ha donat grans escriptors».

Amb aquest acord la Diputació de Barcelona, a través de l’Oficina de Patrimoni Cultural, posa de manifest l’objectiu de potenciar polítiques municipals coherents, sòlides i integrals en relació al patrimoni cultural local.

El conveni permetrà posar en marxa diversos programes d’activitats durant el període 2017-2019, amb una aportació econòmica de 96.000 euros, per mostrar la rellevància de l’obra de Jacint Verdaguer en la cultura catalana.

Programa d’activitats

Les activitats previstes inclouen recerca i innovació amb la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la UVic-UCC, amb altres universitats i equips de treball. La creació i seguiment del Premi Verdaguer de Recerca. Treballs conjunts amb escoles i instituts, la creació i coproducció d’espectacles a l’entorn de l’obra de Jacint Verdaguer, les publicacions de diferents llibres a través de Verdaguer Edicions, i la promoció i producció d’exposicions, entre d’altres.

Al Cel

A banda dels parlaments institucionals, l’acte ha comptat amb la lectura d’un fragment del llibre Al Cel a càrrec de Pere Tió, curador de l’obra amb rapsòdia de Bruna Cararach i Margarida Tió.

Al Cel, el llibre de poemes pòstum de Verdaguer, es publica ara dins de l’Edició Crítica de l’Obra Completa que publica Verdaguer Edicions, l’editorial de la Fundació Jacint Verdaguer fundada el 2013 per recuperar la publicació de l’Obra Completa en Edició Crítica (OCEC) i posar-la a l’abast del públic en versió paper i digital. Al Cel conté alguns dels poemes més celebrats del poeta nacional de Catalunya: «Caminant», «Non plus ultra», «Pols» o «Anem».

La Casa Museu Verdaguer, més accessible amb la Mirada Tàctil

Coincidint amb el 50è aniversari de la seva inauguració, la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles ha remodelat les seves instal·lacions i ha adaptat el seus continguts per fer-los més accessibles per a les persones amb dificultats auditives i visuals.

Aquesta renovació forma part del programa Mirada Tàctil que promou la Diputació de Barcelona i que incorpora a la Casa Museu Verdaguer nous mòduls de lectura tàctil per representar la vida i obra del poeta.

Els principals elements que es presenten són un bust, una signatura en relleu i la representació de diferents poemes. El bust del poeta reprodueix les seves faccions de joventut i va acompanyat de la seva rúbrica en relleu, per fer més propera la seva dimensió humana.

El programa La Mirada Tàctil inclou la millores per la comunitat sorda signant i oralista amb vídeos en llengua de signes en català de tots els continguts de la exposició permanent , subtitulat per la comunitat sorda oralista i locució per la comunitat cega. Aquests vídeos són accessibles per codi QR i es poden visionar al canal de You Tube de La Mirada Tàctil.

50è aniversari

La Casa Museu Verdaguer es va inaugurar, el 18 de juny del 1967. La seva obertura s’havia programat pel 25 de juliol de 1936, però l’esclat de la Guerra Civil al mateix any va frustrar la iniciativa popular. El 50è aniversari es celebrarà amb diferents activitats durant l’any, especialment durant la Festa Verdaguer, que tindrà lloc del 18 de maig al 18 de juny.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem