17.12.2016 - 17:46
|
Actualització: 17.12.2016 - 18:46
“Aquells portaveus de grups polítics que posen en dubte el referèndum o el vinculen als pressupostos, que deixin de devaluar-lo perquè ja tenim el govern espanyol i altres formacions a Catalunya per llençar-lo a la paperera”. Amb aquesta contundència, el portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Quim Arrufat, s’ha referit a les declaracions que la presidenta de la Diputació de Barcelona i alt càrrec del PDECAT, Mercè Conesa, ha fet on diu que potser no es podrà fer si la relació amb l’estat espanyol “acaba en paràlisi”. Arrufat ha apel·lat a la defensa “sense fissures” d’un instrument que “és i serà de la gent per decidir el futur polític d’aquest país. Ho ha dit després que aquest dissabte s’hagi reunit el Consell Polític i el Grup d’Acció Parlamentària (GAP) a Tona. Durant el debat, s’ha fixat el 28 de gener com a data per decidir el sentit final del seu vot als pressupostos de la Generalitat. Es decidirà també durant una reunió entre el Consell Polític i el GAP.
L’Ajuntament de Tona ha estat l’indret on aquest dissabte la CUP ha reunit el Consell Polític (CP), que agrupa els representants de totes les assemblees territorials, i el Grup d’Acció Parlamentària (GAP) on hi ha representades les organitzacions de la Crida Constituent. L’objectiu de la trobada era debatre sobre la situació política del país i decidir els passos a seguir per treballar en el referèndum, el procés constituent i el rescat social.
Les bases de la formació han acordat que el 28 de gener serà el dia en què decidiran el seu vot als pressupostos de la Generalitat, tal com ha explicat el portaveu del seu Secretariat Nacional, Quim Arrufat, que ha destacat que es farà entre dues cites importants de l’activitat parlamentària, com és el debat per seccions dels pressupostos de l’any vinent el 16 de gener i l’aprovació final dels comptes. La decisió es prendrà durant una reunió entre el CP i el GAP.
Els tres criteris que més pesaran a l’hora de prendre la decisió final, és que el referèndum i el procés constituent tinguin totes les condicions tècniques, polítiques i pressupostàries necessàries perquè puguin tirar endavant i sobretot, i com a “ingredient imprescindible”, que responguin a uns “mínims de rescat social” per al país.
Sobre aquest últim punt, Arrufat ha reclamat a ERC que “faci servir totes les seves sigles” i que “deixi de fer pedagogia d’uns pressupostos que no són socials “, ja que segons la formació “mantenen uns privilegis que no són exemplars i “no apuren els límits de l’autonomia”. “Hi ha marge perquè siguin millors per respondre les necessitats del poble de Catalunya”, ha afegit el portaveu del Secretariat Nacional.
Defensa “sense fissures” del referèndum
Arrufat, que ha comparegut davant els mitjans acompanyat de la diputada Eulàlia Reguant, s’ha referit també a aquelles forces polítiques que posen en dubte la celebració del referèndum i molt especialment a la presidenta de la Diputació de Barcelona i alt càrrec del PDECAT, Mercè Conesa, quan aquest dissabte declarava en una entrevista al Nació Digital que potser no es podrà fer si la relació amb l’estat espanyol “acaba en paràlisi”. Aquest tipus de manifestacions, segons el diputat de la CUP, el que fan és “devaluar” el propi referèndum tot recordant que és un instrument democràtic que “”és i serà de la gent per decidir el futur polític d’aquest país”. A més a més, ha alertat que si es continua per aquesta via, “més d’un dubtarà que sigui una proposta democràtica i acabarà creient que és un instrument al servei d’algun partit per possibilitat altres decisions, un luxe que no ens podem permetre perquè no és cert”. Tot seguit ha defensat amb vehemència que el referèndum es farà i que té “data de caducitat”.
Per altra banda, ha demanat enllestir amb “urgència” “l’aterratge i les estructures polítiques, socials i econòmiques” perquè el procés constituent sigui una realitat. També ha lamentat que en els últims mesos, després de l’aprovació de les conclusions de la comissió d’estudi, s’hagi aturat el treball al voltant del procés constituent, tot recordant que juntament amb el referèndum, són els dos “pilars” d’aquesta legislatura.
Més mobilitzacions per combatre la “repressió jurídica”
La CUP veu amb “molta preocupació” la “velocitat” i “bel·ligerància” de l’ofensiva judicial que està mostrant l’estat espanyol envers els càrrecs electes, les institucions i les idees democràtiques sobre el dret a decidir. Arrufat ha augurat que, per frenar-ho, caldrà “redoblar esforços” a nivell de mobilització ciutadana i de les institucions i s’ha mostrat convençut que així serà i que s’evitarà que aconsegueixin el seu propòsit, com es “rebentar” el procés sobiranista.