15.03.2016 - 08:27
|
Actualització: 15.03.2016 - 09:27
Dimecres passat la CUP de Manlleu va donar el tret de sortida a la campanya ‘La banca ens roba’ a través d’un acte de presentació que va comptar amb les intervencions de Josep Manel Busqueta, economista i exdiputat de la CUP-CC i d’Albert Generó, regidor de la CUP a l’Ajuntament de Manlleu.
A través d’aquesta campanya, que tindrà recorregut les properes setmanes, la formació de l’esquerra independentista publicarà tot un conjunt d’informació sobre el deute de l’Ajuntament de Manlleu amb l’objectiu d’obrir un debat públic. També es pretén posar damunt la taula les contradiccions d’un sistema capitalista que a través del deute espolia les classes populars de tot el sud d’Europa.
L’acte, que va reunir més d’una cinquantena de persones, va començar amb la intervenció del regidor manlleuenc. Albert Generó va centrar la seva explicació a recordar les preocupants desigualtats que avui en dia es viuen a Manlleu i a explicar el deute que al llarg dels darrers anys ha contret l’Ajuntament i els interessos que ha generat aquest deute.
En aquest sentit, va explicar que l’Ajuntament de Manlleu actualment té un deute de 13,7 milions d’euros i que els interessos que ha pagat els darrers 10 anys pugen a un total de 4.229.784 euros.
Desglossat per grups bancaris:
– Grup BBVA: 2.932.212,08 euros
– Banc Sabadell: 993.913,36 euros
– CaixaBank: 275.027,20 euros
– Banco Santander: 22.515,67 euros
– Altres: 6.116,34 euros
Generó va acabar la seva intervenció recordant les pràctiques que duen a terme aquests grups bancaris: corrupció, filials en paradisos fiscals, rescats amb diners públics, accions en empreses armamentístiques, milers de desnonaments i pràctiques destinades a espoliar la majoria de la població, en el context d’un sistema que no està pensat per satisfer les necessitats de la població i garantir vides dignes.
J. M. Busqueta per la seva part va parlar del sistema econòmic actual des de l’àmbit europeu, estatal i català. Un sistema que, segons l’exdiputat de la CUP, ha portat que a dia d’avui estiguem totalment condicionats per les directives espanyoles i de la Unió Europea.
Busqueta va explicar com, en els darrers anys, els poders econòmics alemanys i els estats del centre d’Europa han aconseguit que els països de la perifèria europea prioritzin el pagament del deute per davant de qualsevol intent de millora de la situació de la seva població i han fet, d’aquesta manera, que països com el nostre siguin totalment dependents dels seus interessos.
Per altra banda, també va constatar l’absoluta subordinació de la gestió econòmica de la Generalitat a la voluntat de govern espanyol i al FLA. En aquest sentit va afirmar que “en aquestes moments qualsevol política pública té un topall: El pagament del deute i, alhora, està subordinada al Ministeri d’Hisenda”.