13.06.2016 - 13:23
|
Actualització: 13.06.2016 - 15:23
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Dolors Bassa, ha anunciat avui, durant la primera visita que ha fet a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la celebració del primer Congrés de Serveis Socials de Catalunya el pròxim 2017. L’objectiu, tal com ha explicat Bassa, és “donar veu a tots els professionals” i “obrir-lo a tots els actors de la xarxa de serveis socials”. La UVic-UCC, de la seva banda, col·laborarà molt estretament en la celebració d’aquest esdeveniment i fins i tot s’ha plantejat l’opció de “poder-lo fer a Vic o a Manresa a través de la Càtedra de Serveis Socials”, tal com ha explicat el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña.
La Càtedra de Serveis Socials de la UVic-UCC va néixer el 2010 fruit de l’acord entre la Universitat i el departament d’Afers Socials. Des d’aquell moment, s’ha plantejat aquest centre com un espai per formar professionals impulsar la recerca i la transferència de coneixements en serveis socials. A més, s’ha convertit en un centre pioner en la investigació per assolir la plena integració de l’àmbit social i sanitari, centrat en l’atenció a la persona. Tal com ha confirmat el rector Montaña “la Universitat té un pla de treball amb la conselleria per integrar aquests dos àmbits”. Per Bassa, és un exemple que “només amb les innovacions que ens dóna la Universitat podem millorar l’atenció personal per part dels nostres professionals”. I és que tal com ha avisat ella: “sovint els problemes de salut provenen de causes socials i les problemàtiques socials acaben desencadenant en afectacions de salut”.
“La mirada extensa de la UVic-UCC”
La consellera Bassa ha explicat que li feia “il·lusió” visitar la Universitat ja que està “inserida a la comunitat i al territori”. Es tracta d’un model, ha dit, “de mirada extensa i amb una elevada interacció amb la societat”. Segons ha dit les universitats “no poden estar tancades en si mateixes i la UVic-UCC ha estat pionera en trencar aquesta dinàmica”.
Bassa que ha signat el llibre d’honor de la Universitat, s’ha reunit amb el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, el vicerector de Recerca i Professorat, Jordi Villà, el director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, la coordinadora del Centre de Serveis Socials i Sanitaris (CESS), Marina Geli, la directora de la Càtedra de Serveis Socials, Mireia Subirana, i el cap de projectes de la Càtedra Manu Vidal-Ribas. A la consellera l’ha acompanyat el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, i la delegada territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Laura Vilagrà.
Després de la reunió han visitat les instal·lacions del CESS. És un espai de caràcter interdisciplinari i transversal de la UVic-UCC que aglutina i coordina la formació, la recerca i la transferència de coneixement en l’àmbit dels serveis socials, sociosanitaris i de la salut. Té per objectiu generar i transmetre coneixement a l’entorn de la millora del benestar i la qualitat de vida de la població, i coordinar projectes amb els diversos agents del sistema sociosanitari.
El CESS inclou la Càtedra de Bioètica, la Càtedra de Cures Pal·liatives, la Càtedra d’Innovació i Gestió en Serveis de Salut, la Càtedra de Serveis Socials, la Càtedra de TIC Salut i també dels Grups de Recerca en Alimentació Salut i Benestar (GRASB), Esport i Activitat Física (GREAF), Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) i Methodology, Methods, Models and Health and Social Outcomes (M3O). A més, inclou els serveis DIXIT Vic, Centre de Documentació de Serveis Socials i el SÍRIUS Vic, Centre per a l’Autonomia Personal.