04.08.2015 - 08:58
|
Actualització: 04.08.2015 - 10:58
La comarca del Lluçanès no es crearà immediatament, a diferència del què va passar amb el veí Moianès ara fa uns mesos. El secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joaquim Ferrer, ha explicat a l’ACN que la reunió d’aquest dilluns entre els alcaldes i Governació no ha servit per tirar endavant la constitució de la 43a comarca de Catalunya, “però s’ha pres l’acord que els tretze municipis continuïn treballant mancomunadament”. D’aquesta manera, i a l’espera que es ratifiquin els resultats per ple i es constitueixi un nou Parlament amb els resultats del 27-S, s’ha buscat una fórmula “per poder seguir prestant serveis als ciutadans de la millor manera i més eficient possible”.
El Departament de Governació i Relacions Institucionals i els alcaldes dels tretze municipis del Lluçanès han analitzat conjuntament aquest dilluns els resultats del procés participatiu del passat 26 de juliol sobre si el territori havia d’esdevenir una nova comarca. Durant la reunió, els alcaldes han manifestat als representant del Departament la seva voluntat de seguit treballant conjuntament per prestar serveis a la ciutadania.
Per la seva banda, Governació s’ha compromès a aportar l’assessorament jurídic i tècnic als tretze municipis per tal de trobar l’eina “més útil i eficient” per poder donar aquest servei mancomunat a la ciutadania, ha explicat el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joaquim Ferrer.
Els alcaldes també han comunicat al Departament de Governació que cada municipi, en virtut de la seva autonomia local, ratificarà els resultats del procés participatiu als seus plenaris. Ateses les circumstàncies actuals de dissolució del Parlament de Catalunya, la tramitació durant el nou mandat de la futura llei de governs locals de Catalunya, i que qualsevol acord de nova comarca no seria efectiu fins el 2019, els alcaldes entenen que i ha pou marge de temps perquè aquests acords es prenguin en consideració. “No hi ha una pressa imminent”, ha dit Ferrer.
Els acords dels plens seran tramesos al Departament de Governació i, si així es decideix, s’iniciaran els tràmits per portar al nou Parlament la llei de creació de la comarca del Lluçanès. Tot i això, el fet que cinc dels tretze municipis quedessin fora d’aquesta nova comarca no seria l’opció preferent, a més tenint en compte que quedaria una comarca de dimensions reduïdes, “amb molt poca població”, ha ressaltat Ferrer. “Això també suposaria una contradicció i un enfrontament amb el govern de l’Estat pel que fa a la qüestió de l’eficiència dels organismes públics”, ha apuntat Joaquim Ferrer.
El ‘sí’ a la comarca, legitimat
El secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals també ha explicat que el ‘sí’ a la comarca està legitimat perquè es van complir els requisits que es van marcar des de Governació, “encara que no al 100%”.
En primer lloc calia superar el 35% de participació, i es va arribar al 55%; i en segon lloc s’havia d’aconseguir l’aprovació de la meitat dels municipis representant un mínim dels dos terços de la població o dos terços dels municipis i la meitat de la població. De la segona premissa, “una no es compliria, però l’altra sí”, ha dit Ferrer, tot i que ha afegit que “és precisament el fet que no es compleixin tots els requisits al 100% i els resultats fossin ajustats és el punt que ha provocat que hi hagi sobre la taula la voluntat que els cinc pobles on ha sortit el ‘no’ no quedin exclosos de la nova comarca, i que el funcionament del nou territori no els impedeixi actuar de manera mancomunada com fins ara”.