18.01.2017 - 08:36
|
Actualització: 18.01.2017 - 09:36
Dilluns va tenir lloc a les instal·lacions del Centre AQUA de Sant Hilari la Comissió Mixta Paritària de seguiment de la Càtedra de l’Aigua. Aquesta Comissió està formada pel Dr. Ramon Moreno Amich, Vicerector de planificació, innovació i empresa de la UdG, el Dr. Jordi Villà Freixa, Vicerector de de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic, i l’alcalde de Sant Hilari, Joan Ramon Veciana. A la comissió també hi van assistir els directors de la càtedra, Anna Menció per part de la Universitat de Girona i Lluís Benejam per part de la Universitat de Vic.
Cal assenyalar la satisfacció que van expressar tots els membres de la comissió per la nova orientació que s’ha donat a la càtedra el darrer any amb el nou equip de govern del Partit Independent de les Guilleries que l’ha reforçat implicant més en la feina a les universitats i orientant-la cap el desenvolupament del territori. Concretament pel que fa a temes mediambientals i a desenvolupar un model de gestió territorial sostenible.
Els objectius principals de la càtedra són: promoure la recerca i l’estudi dels valors naturals i patrimonials de les Guilleries i impulsar la creació de la marca Guilleries. Això es fa donant suport, impuls i promoció als projectes que s’emmarquin en les temàtiques d’aigua, territori, biodiversitat i medi ambient; identificant necessitats concretes dels sectors socials i econòmics de les Guilleries; creant unes beques de recerca centrades en l’aigua a les Guilleries (amb tres possibles categories: a nivell de treballs de batxillerat, treballs finals de grau i treballs finals de màster); donant suport a premis i beques ja existents a través de la Càtedra de l’Aigua; avaluant la possibilitat d’establir acords de custòdia del territori per millorar-ne la gestió i actuant com a òrgan consultiu en relació a aquestes temàtiques.
La memòria d’activitats que es va presentar el mes de desembre recull en l’apartat de beques l’establiment de les bases dels ajuts per a estudiants de batxillerat que es posaran en funcionament durant el 2017 amb l’objectiu de potenciar la recerca en els àmbits d’interès de la Càtedra a nivell de batxillerat. Així mateix, durant el darrer any, s’han elaborat les bases dels “Premis de recerca de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar” que volen potenciar la recerca en el patrimoni Natural i Cultural a les Guilleries i s’ha signat un conveni amb l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC).
Per altra banda, entre les activitats cal ressenyar la prova pilot dels Banys de bosc, contribució del col·laborador al prestigi de la càtedra, Dr. Lluís Vilar, professor del departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona, expert en botànica i Jaume Hidalgo, enginyer forestal que compta amb una extensa experiència en la definició i valorització de boscos madurs i responsable del programa Selvans. Així com el projecte educatiu “Tornem a la Font” que té per finalitat la de generar el material docent necessari per a realitzar un projecte transversal a nivell de primària, on l’eix vertebrador siguin les fonts.