09.06.2016 - 10:48
|
Actualització: 09.06.2016 - 12:48
En el marc del projecte Nits Q Torelló, aquest any s’incidirà en l’assetjament i les agressions sexuals que pateixen les noies joves en espais d’oci. Aquest dimarts es va presentar la campanya ‘Sortim per divertir-nos’, que de cara a la propera edició de la Festa Major, proposa diverses accions per tal d’eradicar aquest tipus de conductes i comportaments.
La presentació va tenir lloc a l’escola Sagrats Cors, amb l’assistència de la Directora General de Joventut, Marta Vilalta, i del Subdirector General de Drogodependències de l’Agencia de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom, juntament amb l’alcalde, Santi Vivet.
La proposta de treballar en aquesta problemàtica va sorgir de la taula de salut de Nits Q, que des de la seva creació vetlla perquè Torelló tingui un oci nocturn de qualitat. En formen part centres educatius, AMPA, els Deixebles de Sant Feliu, tècniques de salut, locals d’oci nocturn i diversos departaments de l’Ajuntament.
Diferents estudis reflecteixen que les noies joves pateixen agressions sexuals i que aquests casos no són aïllats i que l’agressor, sovint, és una persona coneguda. Alguns programes de televisió, pel·lícules i música mostren comportaments abusius dels nois cap a les noies, a banda que els espais d’oci són facilitadors d’aquestes accions, la massificació i els consums creen excuses per justificar i normalitzar les agressions sexuals.
La Directora General de Joventut, Marta Vilalta, va incidir en les causes: “es reprodueixen rols i estereotips que vénen de lluny”. Alhora, va ressaltar que algunes d’aquestes conductes “no son perceptibles i això pot haver comportat un cert relaxament”, per la qual cosa “hem de posar nom a totes les formes d'agressió i desemmascarar alguns comportaments”. Marta Vilalta va destacar la iniciativa de Torelló perquè “estem en la necessitat d’abordar i donar resposta a aquests temes”, i fer-ho amb “la prevenció i la sensibilització. Però, si cal, també s’ha de denunciar”. La campanya no vol criminalitzar els nois ni victimitzar les noies, sinó que es focalitza en la responsabilitat de cadascú i el respecte.
Joan Colom, Subdirector General de Drogodependències de l’Agencia de Salut Pública de Catalunya, per la seva banda, va destacar que en el món de l’oci nocturn “encara persisteixen determinades actituds sexistes que cal eradicar” i va destacar que “aquesta campanya és un punt d’inflexió” en la lluita contra aquestes formes de violència.
La coordinadora de Joventut, Maria Villegas, va detallar les accions de la campanya, que va començar amb el taller ‘El consentiment és sexy’, que es va fer amb alumnes de 4t d’ESO de les escoles Sagrats Cors i Rocaprevera. També es publicarà un manifest en el programa de la Festa Major i s’editaran materials gràfics i flyers que es distribuiran per buscar la implicació de les famílies. La campanya també serà present en les xarxes socials amb l’objectiu de sensibilitzar, prevenir i donar a conèixer “aquesta realitat que de vegades passa desapercebuda”.
La campanya ‘Sortim per divertir-nos’ s’enfocarà de cara a la propera Festa Major, tot i que té la voluntat d’estendre’s a la resta de festes que es celebren al municipi.